Snart är det dags för Läslovet som i år har temat poesi. Vi har pratat om årets tema och hur skolbibliotek kan väcka läslust med Tammi Gustafsson Nadel och Malena Martinger Hummel, undervisningsråd på Skolverket.

– Poesi är perfekt att arbeta med i skolan och behöver inte alls vara svårt som många tror. Dikter har kort format och öppnar upp för fantasi och eget skrivande. Poesi passar också väldigt bra för att öva på att läsa mellan raderna och tolka litterär text. Ofta lyfter poesi allmänmänskliga teman som många kan känna igen sig i. Det är också bra att möta olika typer av litterära texter för att bredda sin repertoar och få upp ögonen för något man tidigare kanske inte visste att man tycker om, säger Gustafsson Nadel.

Inför Läslovet, som äger rum vecka 44, ger Svenska Akademien ut boken Tid för poesi som är riktad till mellanstadiet. Boken skänks till skolorna i klassuppsättningar, i samverkan med bland annat Skolverket.

– Vi har ett brett läsfrämjande arbete med olika satsningar för att få fler barn och unga att bli läsare och upptäcka skönlitteraturen. Då måste det finnas tillgång till god litteratur på våra skolor. Tid för poesi är en helt unik bok i sin kombination av dikt och nya illustrationer som vi tror väcker nyfikenhet hos unga. Till boken finns också en handledning och samtalsfrågor som stöd för undervisning. Vi hoppas också att litteraturundervisningen uppmärksammas i högre grad. Vi behöver prata mer om vad vi väljer att läsa i undervisningen och vi behöver lägga mer tid på läsning med barn och unga för att de ska bli läsare, säger Gustafsson Nadel.

Läslovet har varit etablerat i snart ett decennium och satsningen har haft en positiv effekt på läsningen, menar Gustafsson Nadel.

– Fokus på läsningen har ökat märkbart de senaste åren och begreppet ”läslov” är en del av det samtalet. Att gemensamt prata om läslov på skolorna uppmuntrar läsning som en aktivitet även på fritiden. Hela skolan och alla personal behöver vara delaktiga i det läsfrämjande arbetet, säger hon.

”Det lustfyllda är betydelsefullt att värna om”

Som medskick till skolbibliotek som vill uppmärksamma Läslovet, påpekar Martinger Hummel att det är viktigt att involvera eleverna och vara lyhörd för vad de vill ha under lovet.

– Läslovet är till för att främja fritidsläsningen, så just det lustfyllda är betydelsefullt att värna om och verkligen lyfta upp. Att tillsammans skapa meningsfulla möten och aktiviteter, kanske ihop med fritidshemmet, som visar på att det kan vara magiskt att läsa. Hur den magin uppstår kan såklart se väldigt olika ut, det kan vara gemensam läsning eller en stund för egentid, och det spelar stor roll vilken genre man läser. Det är bra att komma ihåg facklitteraturen som kan vara det som väcker det magiska för många barn och unga. Precis som att bilderböcker och poesi kan skapa magi, säger Martinger Hummel.

Att börja i god tid med att arrangera böcker i skolbiblioteket eller andra platser på skolan som lockar till läsning är viktigt, menar Gustafsson Nadel.

– Lyft fram ny litteratur eller olika teman eller genrer som kan locka eleverna. Skräcktema inför läslovet är en klassiker, men det finns såklart mycket annat som grafiska romaner eller böcker som har blivit film. Arrangera böckerna och läshörnorna snyggt och inbjudande. Läslovet är fritid och det ska vi värna om. Bygg på det lustfyllda med kreativt skapande eller tävlingar med litteraturtema och bokpriser inför och under läslovet. Håll skolbiblioteket öppet under lovet för de elever som går på fritids och planera kulturaktiviteter tillsammans med lärare i fritidshemmet.