För att jobba med läsfrämjande använder Finlandsinstitutets bibliotek en läsvikarie, sälen Ilo, som är en robot med AI-teknologi.

Ilo är det finska ordet för glädje, men används också som namn. Ilo är en saimenvikare, en sälart som bor vid sjön Saimen i Finland och är en starkt hotad art, med under 500 saimenvikare i världen.

– Ilo är en robot med AI-teknologi, så hen lär sig hela tiden och kan ändra sitt beteende beroende på hur man behandlar hen. Ilo kan röra på sig och har ljud och beställdes från företaget Robokeskus i Finland, säger Linda Åkerlund som jobbar som barn- och ungdomsbibliotekarie på Finlandsinstitutets bibliotek.

Biblioteket ville ha en så kallad läshundsverksamhet, något Svensk biblioteksförening tidigare har skrivit om, men de får inte ta in hundar i huset och därför var de tvungna att tänka utanför boxen.

– Läshundsverksamhet är etablerat i Finland och rätt så populärt. Det är ett bra sätt att uppmuntra barn och unga att läsa men vi får inte ha hundar i biblioteket. Så fick vi höra att Helsingfors bokbuss har en läsrobot, som de använder i samma syfte. Så vi bestämde oss för att testa en sådan. Fördelen med läsvikare är att Ilo kan lyssna på fler läsare än en hund i rad. Det är mer handledaren, jag, som behöver pauser, säger Åkerlund.

Målet med Ilo är läsfrämjande, på samma sätt som läshundsverksamheten. Ett barn eller en ungdom kommer för att läsa en stund för Ilo, för att träna på att läsa på finska. Läsvikaren, eller en läshund, lyssnar tålmodigt och utan att döma, vilket gör hela lässtunden mindre kravfylld.

– Vi vill göra läshundsverksamheten mer känd i Sverige, att man kan använda läshundar i lästräning med vem som helst. I stället för en hund eller en robot kan man använda sig av ett gosedjur, men helst då något som inte är tillgängligt överallt. Vi vill såklart lyfta fram metoden speciellt i arbetet med finska språket, men verksamheten fungerar ju med vilket språk som helst, säger Åkerlund.

Biblioteket hoppas på att Ilo får åka omkring till skolor i Stockholmsregionen och att hen får många besökare, då de har läsvikarträffar i huset.

– Vi hoppas också att fler folk- och skolbibliotek, och varför inte skolor, börjar använda läshundar/vikare/gosedjur i läsfrämjande syfte, säger Åkerlund.

Finlandsinstitutets bibliotek har inga planer på när verksamheten slutar. Som det ser ut just nu håller de på så länge Ilo orkar, vilket förhoppningsvis är många år.

– Sedan, då Ilo går i pension, får vi se om vi skaffar en ersättare eller inte, säger Åkerlund.