Linda Zachrison är moderator för föreningens konferens i maj.

Linda Zachrison är före detta ordförande för utredningen ”Återstart för kulturen”. Mellan 2015 och 2020 var hon kulturråd vid Sveriges ambassad i Washington. Åren 2004 till 2006 var hon politiskt sakkunnig vid Kulturdepartementet åt dåvarande kulturministern Leif Pagrotsky. Linda har även varit chef för Parkteatern i Stockholm (6 säsonger) och så har också varit VD åt Cirkus Cirkör.

Årets Biblioteksdagar har temat ”Vägval”, vad tycker du om det?
– Jag tycker att det passar otroligt bra. Vi befinner oss nu i en tid där så många frågor har dragits till sin absoluta spets, som kräver både reflektion och vägval. Det är en existentiell tid där vi alla, både kollektivt och individuellt, tvingas ta ställning till olika viktiga frågor som ligger framför oss. Vi behöver ta ansvar, på många sätt, inte minst inför kommande generationer.

Vad ser du fram emot med att leda konferensen?
– Att få lyssna in och lära mig av alla spännande gäster, försöka skapa och hålla fast en tråd av relevans.

Du kommer ju att få moderera live med publik, hur känns det?
– Framförallt ska det ju bli underbart att åter få samla så många människor tillsammans, fysiskt och digitalt för ett gemensamt reflekterande! Och att få befinna sig i ett rum med så mycket samlad kunskap. Jag hoppas publiken är pratsugen och nyfiken- och att många nya möten och kontakter sker mellan deltagarna. Ofta är det ju faktiskt i pauserna, i det helt informella, som det riktigt värdefulla tankeutbytet och inspirationen uppstår.

Vad vill du att deltagarna ska ta med sig efter konferensen?
– Det behövs kraft och energi nu, efter en lång, oerhört utmanande tid. Förhoppningsvis kan vi tillsammans nå en dialog där man stärker och stöder och lär från varandra under de här dagarna. Jag hoppas att deltagarna kan få med sig den känslan, av gemenskap – förutom en massa inspiration och ny kunskap!

Fotograf: Matilda Rahm/Kulturhuset stadsteatern

Till anmälan