Lisa Engström är moderator för konferensen Mötesplats Profession – Forskning som arrangeras den 14–15 november i Lund.

Engström är lektor i biblioteks- och informationsstudier vid Lunds universitet och forskar om folkbibliotekets samhälleliga och demokratiska roll. Hon är särskild intresserad av hur ojämlikhet och maktrelationer påverkar denna roll.

– Det är nervöst, men framförallt roligt att jag ska vara moderator för konferensen. Jag tycker att det är ett oerhört viktigt arrangemang eftersom det möjliggör ett utbyte av kunskap och erfarenheter mellan biblioteksverksamma och forskare inom fältet. Därför är det så klart väldigt hedersamt att få vara med och organisera, och dessutom moderera, konferensen, säger Engström.

Vad ser du mest fram emot under dagarna?
– Jag är så oerhört stolt över att Hanna Carlsson och Nina Wormbs är huvudtalare i år. De forskar om ämnen som verkligen är brännande som rör biblioteken i tider av digitala klyftor och radikalhögerns frammarsch. Därför ser jag fram emot att lyssna på deras presentationer. Men jag ser också fram emot de spännande diskussioner som ofta uppkommer när de inskickade texterna diskuteras. Dessutom är det ju alltid roligt att träffa alla som på ett eller annat sätt arbetar med bibliotek!

Vad hoppas du på att deltagarna ska ta med sig efter dagarna?
– Jag hoppas att jag och alla andra lämnar konferensen med nya perspektiv på bibliotekets demokratiska roll. Hur kan vi arbeta och förstå denna roll i dagens både politiskt och ekonomiskt polariserade samhälle? Jag menar att biblioteken har en viktig roll att främja demokratin, som bibliotekslagen stadgar, men det krävs både levande diskussioner och utforskande biblioteksverksamheter för att hitta vägar framåt, säger Engström.