Safer Internet Centre, en del av Mediemyndigheten, släpper idag, 6 februari, nytt material som riktar sig till högstadieelever. Ämnet är barns rättigheter på nätet och de kallar det ”Dina rättigheter online”.

I materialet tar de bland annat upp barnkonventionen, algoritmer och GDPR. Innehållet och designen är framtaget i dialog med högstadieelever. ”Dina rättigheter online” består av både tryckt och digitalt material: en broschyr, en affisch, en Powerpoint-presentation och ett talarstöd. Broschyrer och affischer kan man beställa kostnadsfritt. Materialet har även kopplingar till grundskolans läroplan och barnkonventionen, ifall man skulle vilja jobba tillsammans med en lärare.

– Vi vill nå elever genom skolbibliotekarier och kuratorer. Vi hoppas att mottagarna ska uppfatta det som användarvänligt och att det ska leda till bra samtal med eleverna, säger Eva Widgren som är projektledare på Mediemyndigheten.

De hade direktkontakt med ett antal skolkuratorer och skolbibliotekarier innan framtagandet av materialet för att säkerställa att behovet av material om ämnet finns. De fick då också veta att det kan variera hur mycket direktkontakt med elever i storgrupp alla har men att skolbibliotekarier ser ämnet som sitt, och därmed angeläget, menar Hallsénius.

– Målet är att stärka barn och unga på nätet. De ska även veta var de kan hitta stöd. Vi hoppas att materialet kommer väl till användning och att de som använder materialet återkopplar till oss, så vi kan vidareutveckla och förbättra materialet. Det finns en kort utvärderingsenkät i anslutning till materialet som går att fylla i fram till 30 april 2024, säger Lianna Hallsénius som är kommunikatör på Mediemyndigheten.

Här kan du ladda ner materialtet, länken öppnas i nytt fönster!

Foto: Pontus Rudolfson.