Under prisceremonin för Sveriges biblioteks utmärkelser kommer vi att få höra toner från Anna Ihlis. Hon är en svensk sångerska, textförfattare och kompositör.

Hon debuterade i april 2010 med albumet I stay awake… Good morning där musiken är komponerad av henne själv och inspelad live i en studio i Stockholm under sex dagar. 2018 släppte hon albumet Avskedet 1864–2018. På albumet framförs av Anna Ihlis tonsatta tolkningar av poeten Erik Axel Karlfeldts dikter.

– Min musik varierar en del och har varit olika stor del av mitt liv i olika perioder. Ibland har den upptagit all min tid och ibland har den varit mer sekundär. Ibland har den tagit för mycket plats. Tror att det är bra för mig att det fungerar så, att det kommer in andra infallsvinklar i livet och stimulerar skrivandet. Sången däremot ligger alltid nära till hands, att ”bara” få sjunga en sång lite då och då känns nästan alltid viktigt. Oavsett om det är för mig själv eller för andra. Ibland liknar den en trött tvåsamhet, relationen till musiken alltså. Den vill liksom ha uppmärksamhet, och jag kan fastna i det. Ibland är det totalt tystnad, säger Anna.

När hon får frågan att beskriva sin musik kallar hon den för genrefri. Det gör att musiken kan spreta inom samma skiva.

– Musiken börjar med mig vid pianot, oftast med texterna i fokus och alltid med en större produktion i huvudet eller ett större ljudlandskap i öronen. Men om det ska beskrivas kort så är det någon form av pop som ibland drar åt visa och ibland åt ett helt annat håll. En journalist beskrev det som vild visa. Dynamik är viktigt för mig och tystnad som tar fram musiken, säger hon.

Musiken har alltid funnits där och hon livnärde sig tidigt på att sjunga. Hon började skriva sina egna låtar och texter redan 2005, men har sjungit i olika grupper och konstellationer sedan barnsben. Anna har använt sin röst i olika genrer, bland annat svensk folkmusik, jazz och även klassisk musik.

– Första albumet med egen text och musik släpptes 2010, det var liksom ett sätt att bli mer hel i musiken. Att ta sången vidare till en annan plats. Ett eget berättande. Förutom det var det också ett sätt att få mer respekt, att inte ”bara” vara sångerska även om jag mår väldigt bra i den rollen. Hade många runt omkring mig som tog det klivet mot att skriva eget, det gav mig blodad tand, säger Anna.

Parallellt med musiken har hon också jobbat med många andra saker och pluggat. Anna ville bli författare eller poet från början och är fortfarande osäker på vad hon ska bli sen. Dansare var också en dröm.

Om du fick önska, vem skulle du vilja samarbeta med? Död eller levande.
– Svår men rolig fråga. Om det måste vara i musiksammanhang så känner jag att Joni Mitchell är självklar, men det skulle också vara intressant att få hänga med någon filosof eller en person som har gjort skillnad historiskt, någon med mod och civilkurage. Fredrika Bremer till exempel. Kanske inte skulle vara ett regelrätt samarbete med någon av dom utan mer ett sätt att tanka mod och inspiration. Att bli påmind om att göra något vettigt av konstnärskapet eller i alla fall kombinera det. Det finns säkert många fler, säger hon.

Prisceremonin kommer att hållas den 7 november i Svensk biblioteksförenings lokaler på Oxtorgsgränd 2 i Stockholm.

Vi ser gärna att du anmäler dig till prisceremonin.
OBS! Det här evenemanget är fullbokat och anmälan är stängd!

Foto: Marit B Ilis.