I vår kommer Expertnätverket för barn- och ungdomsbibliotek och Expertnätverket för, med och om nationella minoriteter och urfolket samerna att slå ihop sina nätverksträffar och ha en gemensam digital nätverksträff.

Vi har pratat med Åsa-Maria Berg Levinsson, kontaktperson för Expertnätverket för, med och om nationella minoriteter och urfolket samerna och Linnea Björkman, kontaktperson för Expertnätverket för barn- och ungdomsbibliotek.

Era nätverk kommer att ha en gemensam nätverksträff, hur kommer det sig?
– Expertnätverket för, med och om nationella minoriteter och urfolket samerna planerade en fortbildande nätverksträff kring judisk kultur på bibliotek i samarbete med resursbiblioteket för jiddisch och judisk kultur. Vi insåg under planeringen att eftersom fokus skulle vara speciellt på barn och unga, så kunde även medlemmarna i Expertnätverket för barn- och ungdomsbibliotek ha intresse av att delta. Vi frågade därför om de ville vara med och samarrangera för att även deras medlemmar skulle få likvärdiga möjligheter att få information om och delta i träffen. Och vi är jätteglada att de hängde på och tyckte att det var en bra idé, säger Berg Levinsson.

– Vi blev jätteglada när Åsa-Maria och Lisa hörde av sig till oss. Det är alltid kul att röra sig över nätverksgränserna och träffa andra, och som Åsa-Maria säger, i mycket överlappar ju nätverken varandra, säger Björkman.

Vad är syftet med att ha en gemensam nätverksträff?
– Syftet är att nå så många som möjligt som kan ha intresse av att fortbilda sig inom nätverksträffens ämnesområde, säger Berg Levinsson.

Nätverksträffen syftar också till att fortbilda bibliotekspersonal om judisk kultur på bibliotek, med särskilt fokus på barn och unga. Föreläsare är Johanna Schreiber och Nakima Schreiber, som tillsammans har skapat boken Barnens judiska år.

– Boken som föredragshållarna har skrivit är så himla bra, det kommer att bli intressant att lära sig mer om hur vi kan jobba med den på biblioteket. Boken har redan fått mig att tänka till en extra gång, till exempel när jag skulle lägga ut ett inlägg på sociala medier och önska glad påsk. Då insåg jag ju att jag också borde önska Pesach Sameach OCH då kom jag på att det också var ramadan, så det blev också Ramadan mubarak, säger Björkman.

Hur känns det inför träffen?
– Det känns jättebra inför träffen. Det är roligt att träffa fler och nya kollegor i biblioteksbranschen och kunna samarrangera en träff kring ett ämne som många känner att de behöver lära sig mer om. All samverkan med syfte att gynna fler medlemmar och utveckla fler verksamheter är förstås väldigt positiv, säger Berg Levinsson.

Kommer ni att göra det fler gånger?
– Ja, planerna finns redan på en uppföljande träff med samma tema, men med fördjupning. Den kommer att hållas hösten 2023 om allt går som det ska, säger Berg Levinsson.

Här kan du läsa mer om nätverksträffen, länken öppnas i nytt fönster!