Nils Holgersson-plaketten 2021 för bästa barn- eller ungdomsbok tilldelas Jakob Wegelius för trilogin om Sally Jones.
Jakob Wegelius, född 1966 i Göteborg och sedan flera år boende i östra Småland, är en mångsidig barnboksskapare som både skriver, illustrerar och formger sina berättelser. Han debuterade som Konstfackselev med ”Spionerna i Oreborg” (1994).
Juryns motivering:
Trilogin om Sally Jones belönas med Nils Holgersson-plaketten då den ger oss ett episkt äventyr där vi får följa med på resor runt världens hav. Den bitvis mörka berättelsen vägs upp av Sally Jones ärliga och trofasta personlighet. Hon lockar fram sidor hos karaktärerna de själva inte är medvetna om, det ljusa hos både skurkar och prinsar. Att låta en gorilla iaktta och berätta historien är genial. Ett annat element som sticker ut är kärleken till kroppsarbetet och hantverket. Wegelius lyckas på ett osedvanligt begåvat sätt måla upp bilder av de miljöer som legenden tar oss genom. Tidstypiska detaljer ger doft, färg och smak. Nostalgiskt men utan att förhärliga. Wegelius egna illustrationer tillför därutöver ytterligare en dimension till denna vackra berättelse om vänskap och mod.
Hur känns det att vara årets vinnare av Nils Holgersson-plaketten
– Jättebra, förstås. Mycket hedrande!!
Vem hoppas du läser trilogin?
– Alla och ingen särskild. Jag funderar ganska lite på vem som skall läsa det jag skriver. Åtminstone försöker jag inte anpassa berättandet till någon viss sorts läsare.
Juryn skriver i sin motivering ”Att låta en gorilla iaktta och berätta historien är genial”. Hur tänkte du kring att ha en gorilla som huvudkaraktär?
– Jag har egentligen inte tänkt så mycket på den saken. Sally Jones var först bara en biperson i en kort berättelse jag skrev för många år sedan. Jag fastnade för henne och beslöt skriva och rita hennes historia. Det blev Legenden om Sally Jones. Sedan dök idén upp att låta henne själv berätta vidare. Det föll sig naturligt, eftersom hon ju faktiskt lärde sig både läsa och skriva i ”Legenden om Sally Jones”.
Första boken om Sally Jones kom redan 2008. Varför har det tagit så lång tid mellan böckerna?
– Delvis för att jag samtidigt försörjt mig som uppdragsillustratör och delvis för att jag skriver långsamt. Dessutom tar illustrerandet mycket tid. Jag har ett ganska tidskrävande teckningsmanér.
Hur mycket research gör du innan varje bok?
– Jag gör ganska mycket research för att miljöerna skall vara trovärdiga. Den senaste boken krävde extra mycket research, eftersom många av de miljöer i Glasgows som skildras – särskilt hamnen – inte längre finns (efter bombningarna under andra världskriget). Roligaste researchen var att resa till Skottland för att få komma ombord på en av de sista seglande fartygen av typen Clyde Puffers (som spelar en stor och viktig roll i ”Den falska rosen”).
Foto: Bruno Wegelius.