Nina Wormbs, professor i teknikhistoria på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, är en av huvudtalarna på konferensen Mötesplats Profession – Forskning som arrangeras den 14–15 november i Lund.
Wormbs har forskat om mediehistoria och digitalisering. Hon har särskilt intresserat sig för det digitalas teknikpolitik och det offentliga samtalet om teknik. På senare år har hon ägnat sig åt hur vi resonerar om våra egna handlingar i relation till klimatförändringarna.
– Det känns väldigt roligt och hedrande att få vara en av huvudtalarna på konferensen. Det här är ett sammanhang som ligger mig mycket varmt om hjärtat, säger Wormbs.
Hennes föreläsning kommer att handla om bland annat om hur vår förståelse av teknik färgar vårt handlingsutrymme.
– Jag ska tala om hur vi ser på teknik och vad det kan få för konsekvenser för hur vi agerar. Det är viktigt därför att det handlar om både demokrati och frihet. Retoriken omkring digitaliseringen har länge handlat om att den ger möjligheter. Men vilka möjligheter för den med sig, och vilka inskränkningar innebär den? En del av detta ligger i språket och vår förståelse av hur teknik fungerar. De kan man tala om och ändra på, säger hon.
Vad vill du att deltagarna ska ta med sig efter att ha lyssnat på dig?
– Förhoppningsvis väcks en nyfikenhet och vilja till ifrågasättande som kan gynna ett inkluderande samtal och en bredare användning av digital teknik, säger Wormbs.