I början av oktober hålls årets nationella eMedborgarvecka som arrangeras av Digidelnätverket. Den hålls samtidigt med Dyslexiveckan. Syftet med kampanjveckan är bland annat att öka den digitala delaktigheten, öka användningen av och kunskapen om e-tjänster samt skapa ett tillfälle för dialog mellan e-tjänstutvecklare och användarna. Under tidigare eMedborgarveckor har Norbergs bibliotek bland annat gått ut med särskild inbjudan om att få hjälp med att komma igång med e-böcker, då fick besökarna boka tid med en i personalen. Det erbjöds även hjälp med andra e-tjänster till exempel att betala räkningar.
– Det har varit miniseminarier med olika teman och banker har varit inbjudna till att berätta om sina tjänster, säger Brita Westerman som är bibliotekarie på Norbergs bibliotek.
Norberg är en liten kommun som har tagit emot ett mycket stort antal flyktingar. I och med det har biblioteket satsat på att ha anställda och praktikanter som kan tala andra språk än svenska.
– Vi får dagligen frågor som rör olika e-tjänster, det kan handla om att boka en tågbiljett, ställa sig i bostadskö eller hitta rätt blankett hos en myndighet. Vår tigrinsk-, persisk- och arabisktalande personal lotsar våra utlandsfödda besökare till att hitta rätt bland all information. Eftersom vi har ett så stort besöksantal har detta blivit vårt dagliga arbetssätt och vi försöker hjälpa till så gott vi kan, säger Brita Westerman.
I en liten ort som Norberg kan det vara svårt att köpa en tågbiljett om du inte är van vid internet, menar Brita Westerman. Sen när du väl lyckats boka kan det krävas att ens bankkort ska ha en särskild validering för att det ska fungera.
– För många är detta jättesvårt och därför är det viktigt att sätta fokus på e-tjänster och digital delaktighet, vilket eMedborgarveckan gör. Det handlar ju om att människor ska kunna hantera sin vardag och vara delaktiga i samhället, säger hon.
Besökarna på Norbergs bibliotek är ofta tacksamma. Idag kan det vara svårt att veta vart man ska vända sig, men många vet att biblioteket finns. Brita Westerman och hennes kollegor i personalgruppen tycker att det alltid är meningsfullt att kunna hjälpa människor, även om det ibland är högt tryck.
– Vårt mål är väl att alla besökare ska känna sig nöjda, oavsett vad de frågar efter. Och att kunna bidra till att det finns en bra samhällsservice även i de små orterna där det inte alltid finns så mycket resurser, säger Brita Westerman.