Den 5 november har SVT:s storsatsning Historien om Sverige premiär och Svensk biblioteksförening är en av flera samarbetspartners. Vad arrangerar ditt bibliotek? Ta en titt i vårt kalendarium och inspireras!

I vårt kalendarium har vi samlat ihop vad flera bibliotek gör i anslutning till att serien Historien om Sverige släpps. Biblioteken runtom i Sverige bjuder på allt från vikingasagor och nedslag i lokalhistoria till förhandsvisningar av serien Historien om Sverige med Farah och spännande författarträffar. Sprid gärna vårt kalendarium, inspireras av vad olika bibliotek arrangerar, eller delta i några av aktiviteterna på ditt lokala bibliotek.

– Vi ser verkligen fram emot att serien ska få möta publiken och jag är övertygad om att den kommer att skapa mycket engagemang. Att tillsammans med SVT, forskare och andra aktörer i samhället få bidra till ökad kunskap om vår historia känns väldigt bra, säger Silvia Ernhagen, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening.

Till kalendariet

En storsatsning på historia

I tio episoder kommer SVT att berätta om vår gemensamma historia genom serien Historien om Sverige. Det gör de genom en ”berättare”, rekonstruktioner av historiska skeenden och personer, samt en stor mängd medverkande experter och forskare. Syftet med serien är att skapa ett brett intresse för historia. Bibliotek, museum, med flera bidar till att bredda det historiska perspektivet och få med aspekter av Sveriges historia som inte ryms i serien.

SVT gör två serier: dels huvudserien Historien om Sverige, men även en version riktad till barn som leds av Farah Abadi. Se trailern för Historien om Sverige med Farah här. Sveriges Utbildningsradio, UR, gör även en egen serie riktad till elever i årskurs 4–6. Serien, Vilken historia!, är ett humordrama om fyra epoker i Sveriges historia. Serien har premiär den 2 november på UR Play och SVT Play. Till serien kommer även pedagogiskt material i form av en digital lärarhandledning som finns på UR Play.

Läs mer om Historien om Sverige och biblioteken på vår webbplats, länk öppnas i ny flik.