Har du någonsin skrattat, gråtit eller somnat på ett bibliotek? Har du stött på glädje, tröst eller magi bland hyllorna? Vill du berätta den historien? Var med i skrivtävlingen The Europe Challenge 2024 och vinn över 5000 kronor.

Bibliotek över hela Europa handlar inte bara om böcker; de handlar om omvälvande ögonblick, vare sig det är flykt från verkligheten, platser för slumpmässiga upptäckter eller till och med oväntade vänskaper med människor eller berättelser. Oavsett om det är en historia om romantik som tänds mellan bokhyllorna, en källa till inspiration eller ett gripande minne som klamrar sig fast vid ditt hjärta, vill man på The Europe Challenge 2024 höra den!

– The Europe Challenge är ett banbrytande nytt program som samlar offentliga bibliotek över hela Europa på ett innovativt och spännande sätt. Vi är verkligen glada över att vara en del av detta och engagerade i att stödja bibliotek i deras arbete med att utveckla demokratiska och medborgarstyrda miljöer, säger Ilona Kish, chef för Public Libraries 2030.

De välkomnar dina skriftliga reflektioner i vilket format som helst på följande teman, var och en åtföljd av en ledande fråga för att inspirera dina tankar:

● Bibliotek som ett hus med böcker: hur har böcker och berättelser på ett bibliotek påverkat ditt liv eller din fantasi?
● Bibliotek som vardagsrum i 2000-talets Europa: hur fungerar bibliotek som väsentliga offentliga platser mitt i Europas krympande gemensamma områden?
● Bibliotek som klimatets Oaser: har ett bibliotek någonsin hållit dig varm under hårda vintermånader eller svalt dig under en värmebölja?
● Bibliotek som platser för (mångfaldiga) gemenskaper: har ett bibliotek någonsin spelat en roll i att skapa en känsla av tillhörighet och gemenskap för dig?
● Bibliotek som mentala fristäder: fanns det någon gång då ett bibliotek erbjöd dig en trygg plats under tuffa tider, en period av ensamhet eller isolering?

Bidragen måste vara:

● Skrivna på engelska.
● Max 3 000 ord långa.
● Skickade som en PDF (teckensnittsstorlek: 12, Times New Roman).
● Både fiktiva och icke-fiktiva bidrag accepteras, men de uppmuntrar särskilt berättelser inspirerade av verkliga bibliotek i Europa.
● De accepterar alla former av skriftliga bidrag – du kan skriva en essä, en dikt, ett brev, en novell eller skicka in ditt skrivande i ett annat kreativt format efter eget val!

Alla skriftliga bidrag kommer att övervägas av panelen anonymt. Sista dag för inlämning är den 20 maj 2024 kl. 12.00 (middag) CET.

Här kan du läsa mer om tävligen och hur du skickar in ditt bidrag.