Från och med september 2023 lånar biblioteken i Bäckby och Råby i Västerås ut konserthuskort. Det är specialframtagna låneabonnemang, som används för att hämta ut biljetter i kassan på Västerås konserthus.

Konserthuskorten gäller för evenemang i Västmanlandsmusikens regi. Initiativet kommer från Anna-Karin Fredriksson, danskonsult på Västmanlandsmusiken. Hon fick idén när hon såg att idrottsföreningar lånade ut medlemskap. Hon och hennes kollegor kontaktade Västerås stadsbibliotek och de arbetade tillsammans fram konceptet ”konserthuskort”.

– Jag såg ett reportage om en fotbollsklubb som erbjöd lån av årskort till klubbens hemmamatcher via biblioteket och tyckte att det var en fin idé. Jag tänkte att om det var möjligt att låna kort till sportevenemang så borde det också gå att låna kulturabonemang via biblioteket, säger Fredriksson.

Hennes förhoppning är att samarbetet leder till att fler upptäcker och får möjlighet att ta del av det varierade utbud av dans och musik som finns i Västerås konserthus.

– Kanske leder det till att någon tar chansen att upptäcka något nytt eller får möjlighet att uppleva något man annars inte skulle ha möjlighet att ta del av, säger Fredriksson.

Mariana Hede, enhetschef för den lokala biblioteksverksamheten i Västerås, ser fram emot samarbetet.

– Det känns fantastiskt roligt att vi kan tillgängliggöra kultur på det här sättet! Våra förhoppningar är att fler västeråsare ska upptäcka och ta del av olika kulturupplevelser i konserthuset, säger Hede.

Kommer ni att ha liknande samarbeten i framtiden?
– Vi på biblioteket älskar att samarbeta med andra och det kommer vi att fortsätta med på många olika sätt. När det gäller konserthuskortet specifikt, är det till en början på två av våra bibliotek konserthuskorten finns. Om satsningen faller väl ut kan det utökas till fler bibliotek i framtiden.

Vad har ni fått för reaktioner?
– Många positiva reaktioner och ett stort intresse från västeråsarna att låna korten, säger Hede.

Projektet har inget slutdatum, men de kommer att utvärdera insatsen senare i år.

– Nu har vi ett samarbete med två av stadens bibliotek och hoppas att det faller väl ut. Jag skulle gärna se att samarbetet fortsätter och att det i framtiden finns ”kulturkort” att låna på biblioteket var man än bor i länet, säger Fredriksson.

Foto på Mariana Hede tagen av Per Groth. Foto på Anna-Karin Fredriksson tagen Jonas Bilberg. Foto på Västerås konserthus tagen av Lasse Fredriksson.