Den nya antologin ”Stöd för forskning och utbildning: lärosätesbiblioteken i Sverige” har som syfte att sprida kunskap om hur det är att arbeta på olika typer av lärosätesbibliotek.
Redaktörer för antologin är Katarina Michnik, teamledare vid Göteborgs universitetsbibliotek samt juryordförande för Collijnpriset och Jonas Gilbert, bibliotekschef vid Högskolan i Borås. I antologin samlas texter från 28 författare.
– Den här antologin tar avstamp i Biblioteksgeografin, där tio olika typer av bibliotek beskrivs, inklusive lärosätesbibliotek. Strax efter att Biblioteksgeografin kom ut, började Jonas Gilbert och jag diskutera att det vore en bra idé att göra en till antologi – men med fokus på just lärosätesbibliotek. Den behövs för att många har en snäv bild av vad ett lärosätesbibliotek är, ofta reducerat till ett ställe där man lånar kurslitteratur och där studenter sitter och pluggar. I en tid där det är långt ifrån självklart vad som hör hemma i ett lärosätesbiblioteks verksamhet och hur framtiden kommer att se ut, är det både relevant och, vågar vi säga, livsviktigt att läsa och tala om lärosätesbibliotek för att bredda förståelsen och kunskapen både inom och utanför bibliotekssfären, säger Michnik.
Förhoppningen är att både de som redan har god insyn i lärosätesbibliotek och de personer för vilka lärosätesbibliotek är okänd mark tar del av antologin.
– Jag hoppas att läsaren inte bara fokuserar på de kapitel som direkt tilltalar hens intressen, utan också tar sig tid att läsa kapitel om områden som kanske inte verkar lika intressanta vid första anblicken, detta för att bredda sin förståelse av lärosätesbibliotek och förhoppningsvis också sitt intresse, berättar Michnik.
I antologin samlas texter som beskriver skillnaden mellan olika typer av lärosätesbibliotek och de gemensamma utmaningar som biblioteken möter, inte minst genom de förändringar som digitalisering och omställning till öppen vetenskap medför för forskning och högre utbildning. Antologin tar också upp frågor om hur lärosätenas bibliotek ingår i det allmänna biblioteksväsendet tillsammans med folk-, skol- och specialbibliotek samt centrala arbetsuppgifter som undervisning, stöd till forskare och samlingsutveckling.