Camilla Carnmo är ny medlem i juryn för Aniara-priset. Hon har varit verksam som kulturredaktör, kulturjournalist och litteraturkritiker. Camilla har läst kulturvetarlinjen vid Lunds universitet: litteraturvetenskap, filmvetenskap, genusvetenskap, samt journalistik på Fojo.

Mellan 2000 och 2012 var hon kulturredaktör på Smålandsposten i Växjö. Idag jobbar hon med litteraratur- och läsfrämjande på Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg.

– Det känns jätteroligt att få vara en del av juryn, säger Camilla Carnmo.

Varför sökte du till juryn?
– För att jag vill vara i ett sammanhang där jag får diskutera och fördjupa mig i litteratur tillsammans med andra. Det betyder att jag får lära känna nya författarskap och andra intresserade läsare. Jag kommer att tillföra ett glatt humör och god mötesdisciplin.

Vad är viktigast för dig när du ska utse en vinnare?
– Författarens känsla för och behandling av språket. En egen ton. Ord som berör.

Vilken är din favoritbok?
– Omöjligt att välja en ju. Vi kom över havet av Julie Otsukas. Doppler av Erlend Loe. Vladimir Nabokovs Lolita. Tidiga Suzanne Brøgger och Erica Jong. Utvandrarsviten. Mina senaste favoriter är Aednan av Linnea Axelsson, Jag for ner till bror av Karin Smirnoff och Hera Lindsay Birds Hera Lindsay Bird. Och Fredrik Strages krönikesamling. Jag kan fortsätta…

Foto: Pia Redin