Cecilia Rosengren är ny medlem i juryn för plakettpriserna. Hon jobbar på Bellevuegårdsbiblioteket Malmö, ett bibliotek som geografiskt ligger nästan mitt i Malmö.

Där fokuserar Cecilia på barn och unga, hon ansvarar för bland annat programverksamhet och annat för att möta målgruppens behov.

– Det känns roligt och spännande, men också lite läskigt. Tänk om jag inte hinner att läsa alla böcker som är nominerade eller tänk om vi missat någon pärla?, säger Cecilia Rosengren.

Varför sökte du till juryn?
– För att jag kände att jag ville ha ännu mer mål och mening med all den läsning som jag gör av barn- och ungdomslitteratur, men också för att jag gärna diskuterar barnlitteratur med andra.

Vad är viktigast för dig när du ska utse en vinnare?
– Att det är en berättelse som jag som läsare sugs in i och får ut något av. Att det finns ett djup i både bild och text. En vinnande bok är en sådan där alla delar av boken; språket, bilderna och formgivningen, håller hög klass.

Vilken är din favoritbok?
– Vilken svår fråga! Nu när sommaren närmar sig väljer jag Tordyveln flyger i skymningenav Gripe. Det är något med sommarlovsskildringen och de mystiska inslagen och berättartekniken som gör att jag känner mig oerhört närvarande i historien.

Foto: Ellen Håkansson

Artikeln publicerades första gången i Biblioteksbladet nr 5 2019.