Jessica Pellegrini är ny medlem i juryn Årets mobila bibliotek. Hon har jobbat på Stockholms stadsbibliotek, mest på bokbussen, i nästan tio år.

Idag jobbar hon som läsfrämjare, med ljudboksinläsningar, föreläsningar och föreställningar och projekt som förhoppningsvis inspirerar till läsning. Sedan drygt två månader tillbaka vikarierar hon på 50% på Östberga bibliotek i Stockholm.

– Det känns bra! Spännande och samtidigt lite pirrigt eftersom jag ännu inte fått möjlighet att sätta mig in i vad uppdraget går ut på i detalj, säger Jessica Pellegrini.

Varför valde du att vara med?
– Eftersom jag älskar bibliotek i allmänhet och mobila bibliotek i synnerhet. Jag gillar verkligen tanken att ”om inte folk kan komma till bibblan, så får bibblan komma till folket”.

Vad betyder det här för dig?
Jag vet inte riktigt än som sagt, men jag hoppas att jag kommer att få besöka/ta del av en massa mobila biblioteks läsfrämjande arbete och att jag ska känna mig inspirerad av det.

Vad kommer du att tillföra?
– Eftersom jag själv har varit bokbussamordnare/bibliotekarie/chaufför i flera år, tror jag att jag kan tillföra ett ”från förarsätet-perspektiv” till juryarbetet.

Vad är viktigast för dig när du ska utse en vinnare?
– Jag tror att jag kommer att titta dels på utformningen av det mobila biblioteket, (både vad gäller smarta lösningar på liten yta, men också det rent estetiska), men också förstås hur bibliotekarierna arbetar med den uppsökande verksamheten. Jag tycker att det är viktigt med tilltalet – vad är det vi förmedlar med vår verksamhet? Och det handlar ju både om hur biblioteket ser ut, vad vi erbjuder för verksamhet, hur vi kommunicerar på sociala medier och hur bibliotekarien bemöter låntagarna.