Camilla Carnmo är ny ordförande i juryn för Aniara priset.

Camilla arbetar på Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg med läs- och litteraturfrämjande. Litteratur har varit en stor del av hela hennes yrkesliv, hon har bland annat arbetat som kulturredaktör och litteraturkritiker under många år.

– Det känns hedrande, roligt, spännande och viktigt! Förväntansfullt och glatt. Ett riktigt privilegium är detta och jag känner mig tacksam för förtroendet.

Vad kommer du att tillföra?
– Stor nyfikenhet. Dels är jag väldigt nyfiken på vilka böcker och författarskap de andra i juryn kommer att lyfta. Förhoppningsvis – och säkerligen – får jag stifta bekantskap med för mig nya författare. Sedan är jag nyfiken på de andras åsikter och tankar om litteratur, läsupplevelser och kvalitet. Jag ser fram emot livliga och initierade diskussioner och överläggningar. Jag hoppas kunna tillföra en viss mötesdisciplin och ett glatt humör och jag lovar kunna tillföra ett passionerat förhållande till litteratur och läsning.

Vad är viktigast för dig när du ska utse en vinnare?
– Flera saker är viktiga men en av de viktigaste är upplevelsen som läsningen skapar. Jag letar alltid efter den där förhöjda livskänslan som konst kan ge, när ens inre rymd expanderar och livet, tidigare erfarenheter och existensen hamnar i ett nytt ljus. Och språket, språket måste leva.

Vilken är din favoritbok?
– Många. Jag kan inte sluta tänka på Sötvatten av Akwaeke Emezi. Claire Keegan gjorde mig alldeles lycklig alldeles nyss och då och då behöver min själ läsa om Adrian Moles dagböcker eller någonting av Erlend Loe. Utvandrarna har för alltid en varm plats i mitt inflyttad-i-Småland-hjärta. Sedan har vi ju Fernanda Melchor, Rachel Cusk, Tessa Hadley…