Anette Helgesson eller Feelgoodbibliotekarien som hon kallar sig i sociala medier är ny ordförande i Greta Renborgs pris.

Hon har en bakgrund som barnbibliotekarie på flera folkbibliotek i Gävleborg men arbetar sedan 2020 som samordnande skolbibliotekarie i Bollnäs kommun. Anette Helgesson sitter i valberedningen för Svensk biblioteksförening inför årsmötet 2022. Hon har även själv fått Greta Renborgs pris 2013.

Hur känns det att vara ny ordförande för Greta Renborgs pris?
– Det känns hedrande och roligt att få det här uppdraget. Jag ser fram emot att träffa jurymedlemmarna och sätta igång arbetet.

Vad kommer du att tillföra?
– Jag drivs av min övertygelse om bibliotekens viktiga betydelse för det demokratisk samhället och hoppas att jag kan bidra med engagemang, ett kreativt arbetssätt i jurygruppen samt uppmärksamhet till bibliotekskollegor runt om i landet som gör ett toppenjobb med att nå ut med bibliotekets budskap.

Vad är viktigast för dig när du ska utse en vinnare?
– Jag tycker att personer eller bibliotek vars marknadsföring är något utöver det vanliga och som dessutom utmärker sig genom att de arbetar i Greta Renborgs anda ska premieras.

Vad betyder Greta Renborg för dig?
– Jag ser Greta Renborg som en sann förebild. Hon var alltid öppen för att testa nya grepp när det gällde att sprida bibliotekets budskap. Till exempel åkte hon runt under älgjakten i Ovanåkers kommun där jag bor och ställde ut broschyrer med boktips med jakt- och fiskelitteratur för att nå nya målgrupper. Hon var inte rädd för att sticka ut och lät politiker höra hennes åsikter när det gällde biblioteksfrågor. Jag själv fick Greta Renborgs pris 2013 och för mig betydde utmärkelsen uppmuntran och erkännande av mitt utåtriktade arbetssätt.  Jag ser fram emot att få se fler kollegor i landet få samma uppmuntran i sin yrkesgärning.