Johanna Andersson är utbildad bibliotekarie och har även läst litteraturvetenskap. Efter examen arbetade hon som barnbibliotekarie, och de senaste sju åren har hon arbetat på skolbibliotek.

Idag är hon bibliotekarie på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping och trivs bra där. Hon har suttit i juryn för plakettpriserna i fyra år och blev vald som ordförande från och med 2019.

– Det känns bra att fortsätta i Plakettjuryn, nu som ordförande. Roligt att ha kollegornas förtroende. Det blir mitt fjärde år i juryn.

Vad kommer du att tillföra?
–Jag kommer från en arbetarbakgrund, och menar att litterära priser inte nödvändigtvis måste belöna det elitistiska och svåra. Jag kommer också att försöka få juryns arbete att flyta på så bra som möjligt, med litteraturlistor, och annat organisatoriskt. Men annars är ju juryn en grupp som jobbar tätt tillsammans, och där vi alla är kollegor.

Vad är viktigast för dig när du ska utse en vinnare?
–Att boken tillför något nytt till genren. Det ska kännas att ”Detta är unikt”, något liknande har jag inte läst tidigare. Det är inte så många böcker som kan leva upp till det. En författare kanske gör en sådan bok under sin karriär, då gäller det att nosa upp den boken!

Vilken är din favorit bok?
–Inom vuxen gillar jag Robert Jordan, Wheel of time :) och inom ungdom gillar jag Wolfgang Herrndorf, Tschick.

Artikeln publicerades först i Biblioteksbladet nr 4 2019.

Foto: Anna Magnusson