Vår Digitala Planet är en ny dokumentärserie från UR i tre delar om hur den accelererande teknikutvecklingen påverkar samhället och individen, demokratin, integritet och beteende.

Digitaliseringen förändrar våra arbeten, skolor, städer och nöjen i grunden. Den underlättar vår vardag och vår möjlighet att sprida och hämta in kunskap. Och den har som ingen tidigare teknik möjligheten att koppla samman människor över stora avstånd och ge röst till marginaliserade grupper. Men med digitaliseringen tillkommer också nya utmaningar. Har de stora teknikbolagen fått för stor makt över våra liv? Hur undviker vi att desinformation och fabricerade sanningar påverkar politiska val? Och vad händer med vårt beteende och välmående i en ständigt uppkopplad värld? Det är frågor som UR söker besvara i denna nya serie som har premiär på onsdag 13 maj.

Del 1 – Demokratins nya spelplan

Hur förändrar digitaliseringen förutsättningarna för vår demokrati? Möt Stephen Pruitt, Wikipedias mest aktiva skribent, som vigt sitt liv till att skapa en mer jämlik könsrepresentation och åt att stärka demokratin på nätet. Du får följa med på ett unikt besök hemma hos mannen som kallas för kungen av Wikipedia. Du får också följa med ut på den indiska landsbygden och vara med när den lilla byn Salamba kopplas upp mot nätet. Hur hanterar man infomedia när man är digital analfabet?

Se serien via urplay.se från 13 maj

Producent och projektledare för serien är Magnus Sjöström, som tidigare gjort bland andra UR-serierna Låtarna som förändrade musiken, Programmen som förändrade TV och Ögonblicken som förändrade sporten.

Steven Pruitt är en av internets dolda kändisar och har redigerat mer än 3 miljoner artiklar på Wikipedia.
Foto: Magnus Sjöström/UR