Nu har det startats ett nytt nätverk inom Svensk biblioteksförening: Expertnätverket för bibliotekens arbete med teckenspråk.

Vi har ställt några frågor till Maria Tjärnbro från Örebro, Zahra Zandieh från Örebro, Desirée Stensdotter från Piteå och Judith van Weelie från Härnösand som har startat upp nätverket.

Vad roligt att ni har startat ett nytt expertnätverk inom Svensk biblioteksförening! Varför behövs ett expertnätverk för bibliotekens arbete med teckenspråk?
– Många inom biblioteksvärlden saknar kunskap om teckenspråk och döva. Det saknas verksamhet och service på teckenspråk. Kanske vet man inte hur man ska komma igång och då kan det hjälpa att gå med i expertnätverket för att få nya idéer.

Hur känns det?
– Det känns kul att komma igång! Hoppas bara på att vi blir många, många fler i nätverket.

Hur ser era planer för våren ut?
– Vi planerar en träff under våren där vi och andra bibliotek som har verksamhet på teckenspråk kan dela med oss av våra erfarenheter och svara på frågor. Sedan får vi se hur vi går vidare med arbetet i nätverket – det beror på vad som efterfrågas av medlemmarna. Vi återkommer med mer information om träffen.

Vad kommer det nya expertnätverket att fokusera på?
– Vi kommer att fokusera på att utbyta erfarenheter och goda idéer och peppa varandra i arbetet.

Vad är syftet med nätverket?
– Att få fler bibliotek att komma igång med teckenspråkig verksamhet och service samt att öka kunskapen om minoriteten teckenspråkiga bland biblioteken.

Vad hoppas ni på?
– Vår förhoppning är att biblioteken blir en naturlig mötesplats för fler och fler teckenspråkiga och att tillgången till information blir mer jämlik.

Du måste vara enskild medlem i Svensk biblioteksförening eller representant för institutionell medlem för att gå med i föreningens expertnätverk – Bli medlem här!

På bilden ser vi Maria Tjärnbro.