Kära riksdagsledamot! Imorgon, den 10 september, påbörjas ett nytt arbetsår för dig. Du har ett intensivt år framför dig, med många beslut att fatta.
Ett av de viktigaste förslagen som kommer att läggas fram till Riksdagen är propositionen om Stärkta skolbibliotek. Vi hoppas så klart att du kommer att ställa dig bakom förslaget om att varje elev ska ha tillgång till en skolbibliotekarie. Skolbibliotekarien är, med rätt förutsättningar på skolan, ett nav för läsfrämjande och bidrar till elevers måluppfyllelse i skolan.
Skolbibliotekarien är också en expert på medie- och informationskunnighet (MIK). MIK blir allt viktigare i dagens samhälle. Barn och vuxna behöver kunskaper om vilka källor det går att lita på, varför falska nyheter sprids, av vem och hur. Här är skol- såväl som folkbiblioteken viktiga aktörer. Tyvärr ser vi att folkbibliotekens ekonomi på ett övergripande plan blir allt sämre – åtta av tio folkbibliotek har en mindre budget 2024 än 2023. Så har det sett ut under en lång tid för de bibliotek som är närmast medborgarna. Folkbiblioteken behöver statligt stöd för utveckling för att uppnå målen i bibliotekslagen och på bästa sätt bistå med biblioteksservice till sina lokalsamhällen.
I oroliga tider är också biblioteken en källa till information och kultur. I kristider vänder sig invånarna till folkbiblioteken, det såg vi inte minst under coronapandemin. Folkbiblioteken blev en plats för information, kommunikation och kultur. Det behövs resurser och strukturer för att de ska kunna vara det även under kommande kriser. Bibliotekens roll i beredskap och totalförsvaret är en viktig funktion som behöver utvecklas och i vissa fall preciseras.
Kopplat till beredskapsarbetet är tryggandet av det svenska kulturarvet. Digitaliseringen av det tryckta kulturarvet i Sverige går för långsamt, högst tio procent är digitaliserat. Stora skatter riskerar att gå förlorade vid till exempel en brand. Digitaliseringen av det tryckta kulturarvet är också en förutsättning för nya forskningsmetoder som stora språkmodeller och text- och datautvinning. För de här frågorna är Kungliga biblioteket och forskningsbiblioteken centrala.
Till syvende och sist är de offentligt finansierade bibliotekens förutsättningar en fråga om demokrati. Saknar invånarna tillgång till läsfrämjande insatser, information och kunskap, fattas en viktig pusselbit i det demokratiska bygget. Inte minst påverkar det individens möjlighet att delta i det demokratiska samhället fullt ut.
Kära riksdagsledamot, det här är frågeställningar jag hoppas att ni kommer att tänka på under den kommande riksdagshösten, och dessutom vilja prata med oss om. Lycka till med arbetet.
Vi hör av oss!
Med vänlig hälsning,
Silvia Ernhagen
Generalsekreterare
Svensk biblioteksförening