Svensk biblioteksförening har varit remissinstans till betänkandet Ansvar och oberoende – public service i oroliga tider (SOU 2024:34). Föreningen har träffat både Utbildningsradion och SVT för att få en bild av verksamheten och hur public service och biblioteken samverkar.

Betänkandet, som är en parlamentarisk utredning, lades fram i oenighet. Det innebär att vid ett eventuellt regeringsskifte kan förutsättningarna för public service-bolagen komma att ändras. Det är oroväckande att politikerna i utredningen inte har kunnat komma överens, särskilt om finansieringen. Det ökar svårigheterna för bolagen att planera långsiktigt och riskerar också public services oberoende.

Svensk biblioteksförening fokuserar annars i hög utsträckning på public services folkbildningsuppdrag – särskilt medie- och informationskunnighet – och de samarbetsmöjligheter som finns med biblioteken.

Ett starkt public service gynnar biblioteken, men även samhället i stort. Därför lyfter även Svensk biblioteksförening vikten av tillräcklig finansiering för de uppdrag som betänkandet ger.

Svensk biblioteksförening lyfter särskilt följande punkter i remissvaret:

  • Utbildningsradions, UR:s, ekonomiska förutsättningar. Betänkandet ger UR ett breddat uppdrag vad gäller beredskap och granskning, samtidigt som inga ambitionssänkningar ges vad gäller kärnuppdraget. Utan den resursstärkning på 85 miljoner kronor som UR äskat ser Svensk biblioteksförening att programutbudet kommer att bli lidande.
  • Folkbildningsuppdraget. Public services folkbildningsuppdrag är oerhört viktigt. Svensk biblioteksförening ser att folkbildningen urholkas på flera fronter, bland annat genom neddragningar av studieförbundens statliga medel och att folkbibliotekens ekonomi under lång tid har gröpts ur i relation till övrig kommunal verksamhet. Det är därför av yttersta vikt att UR, men även Sveriges television (SVT) och Sveriges radio (SR), får möjlighet att stärka sitt folkbildningsuppdrag under tillståndsperioden. Urholkningar av public service-bolagens budgetar bidrar till en större neddragning av den svenska folkbildningen, vilket slår mot hela befolkningen.
  • Medie- och informationskunnighet. Det är av yttersta vikt att public service, i synnerhet UR, arbetar med allmänhetens medie- och informationskunnighet. För UR finns det stora möjligheter framöver att samarbeta med skolbibliotekarier, då alla elever ska ha tillgång till en skolbibliotekarie från och med höstterminen 2025.
  • Beredskap. Både public service och biblioteken – särskilt folkbiblioteken – spelar en viktig roll i tider av kris och krig. Precis som public service är biblioteken en viktig informationskälla i krissituationer. I det kommunala beredskapsarbetet utses folkbiblioteken ofta till informationsnoder. Här kan public service och biblioteken samverka.

Läs remissvaret i sin helhet här