Snart är det dags för Read Hour som i år blir en läsande helg med start fredag 6 september och final söndag 8 september klockan 19.00 på FN:s läskunnighetsdag. Vi har frågat några av föreningens styrelseledamöter om boktips.
Helene Öberg, ordförande för Svensk biblioteksförening, vill tipsa om ”Sniglar och snö” av Agneta Pleijel som är en roman med självbiografisk bäring. Agneta Pleijel blev den första kvinnliga kulturchefen på Aftonbladet och boken är en bra påminnelse om att det inte är länge sedan någon blev den första kvinnan på en toppost.
– Det finns dessutom fortfarande sådana positioner kvar för kvinnor att erövra. Agneta Pleijels bok beskriver också utmaningarna med att vara första kvinnliga chefen, samtidigt som hon tar stort ansvar för sin relation och sitt barn. Ungefär halvvägs in i boken skiftar fokus från karriär till relationer och handlar mer om hur stark passion ställer huvudpersonen inför prövningar och att man kan leva med kärlek på olika sätt. Det låter kanske klyschigt men det var både smärtsamt och fint att ta del av vad som säkert är stort mått av Pleijels egna erfarenheter. Boken väckte många tankar hos mig och därför vill jag tipsa om den, säger Öberg.
Catharina Isberg, bibliotekschef i Lund, vill tipsa om ”De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel” av Ruth Kvarnström-Jones. I boken får vi följa med huvudpersonerna i den medryckande berättelsen där de kämpar för frigörelse och bättre villkor och där kvinnan får ta större plats även utanför hemmet.
– Det är ett stycke kvinnohistoria som levande beskriver Stockholm och ett samhälle i förändring under 1900-talets början, säger Isberg.
Hon vill även tipsa om ”Silkesbadet” av Agmall Sarwari. Boken utspelar sig både i Afghanistan och i Sverige och är en del av nutida arbetarlitteraturen.
– Det är en berättelse som griper tag i en från första orden och där fiktionen öppnar upp för nya världar ledsagad av huvudpersonen Asad, säger hon.
Elin Nord, bibliotekarie på Göteborgs universitetsbibliotek och teamledare för användarservice på Samhällsvetenskapliga biblioteken, vill tipsa om ”Vikarien” av David Norlin som handlar om att känna någon form av mellanförskap, att alltid hamna lite på undantag och inte få delta fullt ut i de sammanhang man ingår.
– Den handlar om att vara vikarie, bonusförälder – men längta efter att få vara förstahandsvalet. En bok att fångas i och sträckläsa! säger Nord.
Barakat Aldammad, enhetschef på Örebro bibliotek, vill tipsa om ”White Horses” av Ibrahim Nasrallah. Ibrahim Nasrallah är palestinier, född i Jordanien 1954. Han är en etablerad och populär författare med bland annat 14 poesisamlingar och 14 romaner bakom sig. De senaste åren har han presenterat sig som episk författare med stora romaner om Palestinas historia.
– Nasrallah är väl lämpad för sin uppgift: uppvuxen i ett palestinskt flyktingläger har han från barnsben fått rikligt med stoff från släktingar och äldre bekanta ur den muntliga berättartradition som växte fram om förhållandena i Palestina före Nakba 1948. Därtill har han genomfört en omfattande egen research för ändamålet, som han förklarar i sitt förord. Han påbörjade sitt arbete med romansviten redan på 1980-talet och arbetet har sedan mognat fram efterhand, säger Aldammad.
Så kan du delta i Read Hour
Du kan delta i Read Hour på flera sätt: läsa i hemmet, på bibliotek, på arbetsplatser och på oväntade arenor. Skolverket uppmuntrar även skolorna att göra fredagen till en festdag för läsning. På Read Hours webbplats kan du även läsa mer om de 310 läsande förebilderna – i alla åldrar och med olika bakgrund – som har anslutit sig till satsningen Read Hour, för att stärka läsningen.
Den 8 september vill vi gärna att du med telefonens hjälp gör en kort film där du under en minut läser ett citat ur en bok eller bara visar vad du läser, och lägger upp det på sociala medier med hashtaggen #ReadHourSverige och gärna även #ReadHour så det syns i alla länder.