Greta Renborgs pris för god marknadsföring av bibliotek tilldelas Robin Karlsson, bibliotekarie på Degerfors bibliotek.

Med sina humorklipp har Degerfors bibliotek gjort succé på Instagram. Robin Karlsson står bakom de populära sketcherna med karaktärer som den något kuvade och försiktiga Robin och den bitska kollegan Harriet som har funnits med sedan 2019. I dag har kontot över 59 000 följare. Hösten 2023 rapporterade dessutom Biblioteksbladet om att det kanske blir en tv-serie av Robin Karlssons skapelse.

– När jag till vardags arbetar med det här tänker jag inte särskilt aktivt på att jag ägnar mig åt just ”marknadsföring”. Men ofrånkomligen är det där det landar så det känns väldigt hedrande. Verkligen!

Vad betyder det för dig att få priset?
– Det är något speciellt med ett pris eftersom det är ett formellt erkännande. Vi har fått mycket fin uppmärksamhet under åren, men ibland är det skönt när något står där, svart och vitt, på ett papper.

Ni började att göra sketcher redan 2019. Vad är så lockande med just videoformatet?
– Det är att med hjälp av olika bitar skapa en fantasivärld som, likväl, har den vardagliga miljön som grund. Allt detta sker genom valet av bildutsnitt, besluten vid klippningen samt ljudarbetet. Vi har fått många kommentarer kring den där mopeden som kör runt utanför biblioteket, vilket den inte gör i verkligheten utan det är en ljudeffekt. Med lite ”ups and downs” så har jag alltid ägnat mig åt det rörliga formatet och känner mig hemma där.

Har du några förebilder inom marknadsföring eller videoformatet?
– Rent marknadsföringsmässigt är jag väldigt förtjust i Munchmuseets Instagram-konto. De arbetar inte just med humor men, likväl, med mycket videomaterial. Det är snyggt utfört. I övrigt har jag många förebilder inom olika områden och tycker mig väl ha ganska bred smak. Gillar saker inom hela spannet mellan ”fint” och ”fult” och föredrar när allt blandas. Estetiskt så är fotot i Bo Widerbergs Mannen på taket förebilden nummer ett. Vi har fått en del kommentarer om att stämningen i vissa sketcher påminner om Roy Andersson. Som gammalt fan är det förstås otroligt roligt att höra. Lika glad blir jag när någon säger att hen tänker på Albert & Herbert eller Galenskaparna och After Shave.

Har du något tips till andra bibliotekarier som vill satsa på marknadsföring, och särskilt då via Instagram?
– Jag brukar alltid ge rådet att vara lyhörd för vilken plats du befinner dig på, rent socialt och stämningsmässigt, och sen framhäva det så mycket som möjligt i kommunikationen. För min del var det inget självändamål att det skulle vara just sketcher, och humor, men platsen bjöd liksom på den inriktningen av sig självt.

Vad händer härnäst?
– Det finns två spår just nu. Vi kör på med vårt Instagram-konto. Efter förra årets ”uppmärksamhetsboom” känner jag behov både att förvalta det vi har men också att hitta lite förnyelse, för att det inte ska stagnera. Vi får se hur det går. Sedan är förhoppningen att konceptet ska ta sig till tv-rutan och där har kommunen, vilket vi gått ut med, ett avtal om konceptutveckling med produktionsbolaget Creative Society Production. Kring det kan jag inte säga så mycket då det är de som håller i trådarna. Viktigt att poängtera är att det inte är konkret på så vis att det står klart att det blir just det här programmet i just den här kanalen.

Det är en lång process med många speciella omständigheter, poängterar Karlsson.

– Det finns dock en tydlig målsättning för vilka steg som ska tas framöver för att det, förhoppningsvis, ska bli någonting. Så jag är hoppfull, men tills allt är klart så är inget klart.

Juryns motivering:
Med humor och värme tar Robin Karlsson folkbiblioteket ut i offentligheten – och offentligheten in i biblioteket. Hans drivna användning av sociala medier bryter igenom bruset och helt säkert har vi hittills bara sett början på hans gärning. Med sitt sätt att väcka människors intresse för vad som pågår bakom lånedisken agerar Robin Karlsson i Greta Renborgs anda. Han är därför en värdig mottagare av det pris som bär hennes namn.