Varje år den 27 januari hedras offren för Förintelsen, samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. FN deklarerade dagen som internationell minnesdag 2005 och i Sverige har det varit en nationell minnesdag sedan 2001. Flera bibliotek runt om i landet håller i olika evenemang för minnesdagen.
På Västerås stadsbibliotek kommer de att hylla Mietek Grocher som var en förintelseöverlevare. Grocher kom sjuk och utmärglad som överlevande från Förintelsen till Västerås efter andra världskriget. Här fick han jobb och bildade familj, och efter pensioneringen började han att besöka skolor runt om i Sverige för att berätta om hur han överlevde nio koncentrationsläger. Han fortsatte med detta livet ut. Till slut skrev han ner sin berättelse i boken ”Jag överlevde!”. Mieteks vän Stefan Sturesson ger ett personligt porträtt av honom och läser valda stycken ur hans bok.
På Årjängs bibliotek har man haft en minnesvecka. Under veckan har de haft en VR-utställning om förintelsen. Genom VR-glasögonen har besökarna kunnat se utställningen ”Plundring” som bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker ”Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter” (Ordfront, 2013) och ”Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken” (Norstedts, 2015). Utställningen har producerats av Forum för levande historia i samarbete med Folkets Hus och Parker.
På stadsbiblioteket i Malmö har de en heldag på Förintelsens minnesdag där besökarna får ta del av musik och föredrag. Bland annat kommer besökarna få möjlighet att lyssna på Barbro Posner från berättargruppen Förintelsens efterlevande. Posners mamma tillhörde Förintelsens Ögonvittnen i Malmö. Nu fortsätter Posner berättandet, belyser ögonvittnenas insats samt beskriver den egna berättargruppens arbete. Det kommer att bli musik av bland annat Lelo Nika Jr och Tobias Allvin på mandolin och Johan Olsson på dragspel.