Idag, 27 oktober, är det skolbibliotekets dag – en dag med syfte att uppmärksamma skolbibliotekens roll för elevers språkutveckling och digitala kompetens.

Idén för skolbibliotekets dag skapades vid ett möte hösten 2019 mellan Nationella skolbiblioteksgruppen, NSG, och alla lärosäten som har biblioteks- och informationsvetenskapliga utbildningar. På NSG:s hemsida finns bland annat logga, film och affisch, fria att använda. Sprid även gärna inspiration kring yrket på sociala medier med haschtaggen #skolbiblioteketsdag23. Fler tips och idéer hittar du på NSG:s hemsida.

– På Skolbibliotekets dag hoppas vi i NSG att fler bibliotekarier, studerande inom biblioteks- och informationsvetenskap och även andra uppmärksammar vilket intressant, krävande men också givande arbete skolbibliotekarier har, säger Jenny Nilsson, sammankallande i NSG och utredare på Svensk biblioteksförening.

Guide: Därför behövs skolbibliotek

Som kommunpolitiker eller skolledare är det inte alltid självklart att känna till varför en skola ska ha ett eget bibliotek. Räcker det inte att det finns ett folkbibliotek i närheten? Eller, varför kan inte fyllda bokhyllor i klassrummen räknas som skolbibliotek? Den här guiden, skapad av Svensk biblioteksförenings expertnätverk för skolbibliotek, är till för att räta ut dessa frågetecken, och ge svar på hur ett skolbibliotek bidrar till elevernas läranderesultat och skolans framgång.

Till guiden