Nu har det startats ett nytt nätverk inom Svensk biblioteksförening: Expertnätverket för bibliotekens arbete med miljö och klimat.
Syftet med nätverket är att dela kunskap och erfarenheter för att stärka bibliotekens arbete med miljö, klimat och ekologisk hållbarhet. Nätverket vill erbjuda alla intresserade ett forum för att samtala och inspirera varandra. Vi har pratat med Ellen Ekbom som är kontaktperson för nätverket och bibliotekarie på Ålidhemsbiblioteket i Umeå.
– När det gäller omställningen till ett hållbart samhälle behöver vi alla hjälpas åt. Det gäller såklart också oss på biblioteken. Vi är en mötesplats för många och att jobba med detta går hand i hand med vårt demokratiska och kunskapsförmedlande uppdrag. Vi har förutom ett ansvar gentemot kommande generationer och de som redan nu drabbas värst av klimatförändringarna, också ett åtagande att jobba med detta utifrån bland annat barnkonventionen, kommunala mål, Parisavtalet och Agenda 2030, säger Ekbom.
Hon tycker att frågan om hur biblioteken kan vara en resurs i en omställning är viktig och vill ta vara på möjligheten att jobba med detta.
– Som vi ju alla redan känner till, så är nu och de kommande åren, enligt en enig forskarkår (FN:s klimatpanel IPCC med flera), avgörande för att begränsa uppvärmningen. Oavsett vad vi jobbar med, behöver göra vad vi kan. På biblioteken når vi många och kan hjälpa till att lyfta klimat och miljö som något viktigt. Oavsett om det handlar om att tydliggöra det i biblioteksrummet, i biblioteksplaner och styrdokument. Eller att låna ut energiväskor, ha fröbibliotek, föreläsningsserier, eller aktiviteter som lättlästa miljöbokcirklar, klädbytardagar och klimatpoesi. Exemplen på olika slags miljöarbete är många och det är bra att det finns en bredd. Kopplingen till litteraturen finns ju alltid där, säger Ekbom.
Målet med nätverket är att stärka bibliotekens arbete med miljö, klimat och ekologisk hållbarhet och att utforska och dela med sig av hur man kan komma vidare.
– Jag hoppas vi får igång ett riktigt aktivt nätverk, där ingen fråga är för liten eller för stor, och där vi kan stötta och peppa varandra. Jag hoppas också att biblioteken verkligen ska vara en resurs i en omställningstid. Vår cirkulära modell finns ju i grunden, men hur kan vi ännu mer aktivt jobba för att stärka vårt miljöarbete? säger Ekbom.
Nätverket har dragit igång och i styrgruppen ingår Lena Roos, Maria Mallander, Sara-Britta Jadelius, Anna Carlsdotter.
Första träffen
Är du nyfiken på nätverket och funderar på att gå med? Styrgruppen ordnar en första, digital, träff den 21 oktober 13.00–14.00. Är du intresserad av att delta? Mejla till info@svbib.se så får du en möteslänk i god tid innan. Under den träffen kommer styrgruppen att berätta mer om nätverket och tar gärna emot tankar och tips, under träffen kommer också Huddinge bibliotek att berätta mer om sin satsning. De jobbar bland annat med olika verksamheter i kommunen för att informera och engagera invånarna kring hållbarhet och cirkulär ekonomi. De har även satsat på kommunikation och att ha en gemensam kunskapsbas för alla medarbetare.
– Tanken är att i nätverket ha flera digitala träffar, där vi dels kan samtala och utbyta erfarenheter, men också ta del av och inspireras av olika biblioteks miljöarbete, säger Ekbom.
Deltagare måste vara medlemmar i Svensk biblioteksförening – Bli medlem här!
Foto: Cecilia Englund.