Svensk biblioteksförening stöttar reportagesajten Blankspots reportageserie Verkliga Sverige som nu drar igång. Följ Blankspots livesändning om projektet idag kl 12.00.

Reportageserien Verkliga Sverige kommer att färdas genom 340 mil av svenska landskap för att möta människors berättelser om sin vardag. Ramen för reportageserien är Selma Lagerlöfs läsebok Nils Holgerssons underbara resa. Blankspot vill bland annat ta reda på vilka sakfrågor som påverkar människors liv idag, hur man löser de nya bildningsbehoven och var kunskapsklyftorna finns.

Svensk biblioteksförening är en av de organisationer som stöttar projektet.
– Sverige är mångfacetterat men ofta med medial fokus på de stora orterna. Över hela Sverige finns dock ett nät av folkbibliotek som kan vara den demokratiska nod ett litet samhälle behöver. Vi tror att Blankspot och Nils Holgersson-projektet på ett bra sätt kan bidra till biblioteken som arena för samtal och kunskapsutbyte, säger Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Karin Linder.

Idag klockan 12.00–13.00 håller Blankspot träff kring projektet på Nordiska Museet i Stockholm. Martin Schibbye, chefredaktör Blankspot, kommer att berätta om projektet och också tala med Lärarstiftelsens ordförande Eva-Lis Sirén om det uppdrag folkskollärarna gav Selma Lagerlöf för drygt 100 år sedan. Brit Stakston, mediestrateg, kommer att prata om engagemang, demokrati och folkbildning genom bibliotek, folkhögskolor och studieförbund under valåret och hur detta kommer att bevakas under reportageserien.

Följ livesändningen på Blankspots Facebooksida (nytt fönster)