Svenska Filminstitutet producerar handledningar till aktuella filmer och har nu skrivit tre stycken till filmer som på olika sätt involverar ett litteraturtema.

Filmhandledningarna utgör ett gediget läromaterial och tar upp olika diskussionsämnen i filmer samt kopplar dem till läroplanen. De är fria att ladda ned från Filminstitutets webbplats.

För de små barnen:

Sagoland
Filmen Sagoland innehåller tre små animerade berättelser där två stycken baseras på de populära bilderböckerna Månulvarna och Sigrid och natten. Filmerna är som gjorda för samtal om det som är magiskt och om det som är svårt, och om hur vi kan lösa de problem som livet bär med sig, tillsammans. De tre animationerna är formmässigt olika varandra; det finns många detaljer att upptäcka, och filmerna är värda att se om och om igen.

Till handledningen, Sagoland

 

För högstadiet och gymnasiet:

Unga Astrid
Pernille Fischer Christensens Unga Astrid är en välspelad och kärleksfull berättelse om Astrid Lindgrens tid som ung kvinna och ensamstående mamma i Småland och Stockholm på 1920-talet. Unga Astrid är en film som engagerar och stimulerar till samtal om verkligheten, fiktionen och gråzonen däremellan, samt till läslust, skrivlust och levnadsvillkor då och nu. Och om en älskad författares liv och verk förstås!

Till handledningen, Unga Astrid

 

Aniara
När Harry Martinsons diktverk blir film är det med klimatkrisen som ackompanjemang. Passagerarna på rymdskeppet Aniara är på väg från den förstörda jorden till ett torftigt liv på Mars, när en krock med rymdskrot slungar farkosten ur kurs, rakt ut i den okända rymden. Filmen väcker många existentiella frågor kring vad det är att vara människa, kring vår relation till naturen och planeten, till makt och religion, grupp och individ. Kanske kan den till och med tända en gnista till miljöengagemang och en lust att arbeta för en bättre framtid.

Till handledningen, Aniara

Foto:Mark Standley Svenska Filminstitutet