Är du trött på tonen i sociala medier? Har du försökt föra nyanserade samtal men blivit avsiktligt missförstådd av troll och hatare? För dig som tröttnat på mobbarstämningen på Facebook och Twitter kommer nu Sverigepratar – där får du prata med någon du inte håller med. Ordet är fritt.

Syftet med Sverigepratar är samtalen i sig, att motståndare faktiskt möts och pratar. 1-1-chattar skapar en helt annan dynamik än Twitters och Facebooks åsiktsteatrar. Det finns inget att vinna när publiken är borta. Samtalet får fokus, istället för snärtiga kommentarer och mobbing får innehållet styra.

Politisk tinder

Nu kommer Sverigepratar, en digital plattform som matchar ihop politiska motståndare med varandra. Istället för bråk: prat. Istället för hat: samtal. Som tinder, fast för åsikter. Helt nätbaserat, fritt och säkert, med syftet att bryta filterbubblorna.

När fördomar styr

Det är lätt att demonisera det man inte känner till. Vem är den typiska “sverigedemokraten” “vänsterpartisten”eller “moderaten”? Det är då fördomar tar över, särskilt gentemot de som befinner sig på andra änden av den politiska skalan. Dagens sociala medier förstärker också dessa fördomar, istället för att skapa möten med oliksinnade så hamnar vi i eko-kammare med likasinnande, där våra egna åsikter förstärks och radikaliseras. Det har blivit alltmer uppmärksammat under senare tid hur det demokratiska samtalet kommit att domineras av filterbubblor, med troll, hot och hat som följder. Ytterst sett är själva yttrandefriheten under attack.

Här kan du läsa mer, öppnas i nytt fönster!