Årets stora bibliotekskonferens är nu avslutad. Biblioteksdagarna 2024 ägde rum på Sara kulturhus, 22–23 maj i Skellefteå och lockade 260 deltagare.

Det var ett soligt Skellefteå som välkomnade hela bibliotekssverige till Biblioteksdagarna 2024.

– Det har verkligen varit två fina dagar med många roliga workshops och duktiga talare. Jag hoppas att alla fick med sig något hem som de kan använda i sin verksamhet eller som berikat dem och kanske vidgat tankarna på något vis. Själv tar jag med mig att en kreativ arbetsplats är beroende av en trygg och öppen arbetsgrupp. Jag vill också tacka Skellefteå bibliotek som inte bara var en fantastisk plats att vara på utan också en stabil och bra samarbetspartner, säger Silvia Ernhagen, generalsekreterare Svensk biblioteksförening.

Biblioteksdagarna inleddes med att Fransesca Quartey delade med sig av sitt första biblioteksminne där hon berättade att hon som barn var en bokslukare och ofta åkte till biblioteket för att låna böcker. Sedan gick Leif Mårtensson, styrelseledamot i Svensk biblioteksförening, upp på scen för att hålla i invigningstalet.

– Biblioteken är under attack på olika sätt, dels genom den ekonomiska situationen, dels genom politiska uppdrag. Men jag är en optimist, för trots alla utmaningar har jag en en stor portion av framtidstro. För att klara dessa utmaningar behövs en stor dos kreativitet. Det är viktigt att vi pratar om biblioteken så att vi syns och hörs i den nationella debatten, sa Mårtensson.

Evelina Fahlesson, kommunalråd, vice kommunstyrelse-ordförande och personalnämndens ordförande och Daniel Sjögren, ordförande i kulturnämnden i Skellefteå, deltog även i öppningsceremonin och berättade om att Skellefteå växer mer än storstadsregionerna och att biblioteket har en viktig nyckelroll att fylla.

Här kan du läsa vår sammanfattning av första dagen.

Biblioteksdagarna 2024 avslutades med en hälsning från Borås där konferensen kommer att hållas nästa år.

Här kan du läsa vår sammanfattning av andra dagen.

Vi vill även tacka alla utställare som var med och visade upp sin verksamhet och ett stort tack till alla er som deltog i Biblioteksdagarna. Nu gör vi om detta nästa år – vi ses i Borås 20–22 maj 2025!

Svensk biblioteksförenings kansli.