Det här är den första i en serie av intervjuer med nya regionföreningsstyrelse-ordföranden, som alla tillträtt under våren 2020. Först ut är Peter Åkesson, till vardags bibliotekschef på Tranås stadsbibliotek och nytillträdd ordförande i regionförening Östergötland och Jönköping.

Hur gick det när ni genomförde ert digitala årsmöte i april?  

– Tack, jag tycker att det gick bra. Det var ju här som jag hade äran att bli invald som ny ordförande, det kändes och känns hedrande att få förtroendet. Några av de tidigare medlemmarna i styrelsen sitter kvar och det är tacksamt för mig som ny.

Hur har styrelsens och din första tid som ordförande sett ut sedan det digitala årsmötet?

– Vi har hunnit med att ha ett första digitalt möte – och ett försök till möte som vi inte fick till på grund av tekniskt strul. Än så länge har vi lagt upp lite planer för året fram till nästa årsmöte och bestämt datum. Ett par av oss var också med på Svensk biblioteksförenings digitala årsmöte.

Kommer ni att fortsätta att organisera era möten på distans? Är det bättre, även på sikt?

– Nja, bättre än möten där man ses tycker jag inte. Vi är nog många som saknar att träffas på riktigt, men visst är det ett bra alternativ. Vårt område är ju ganska stort geografiskt så digitala möten kan absolut funka någon gång ibland och vi har något distansmöte inplanerat också framöver.

Vad står högst på dagordningen för regionförening Östergötland och Jönköping? Vad kommer ni att fokusera på?

– På vårt första möte hade vi en bra diskussion och många tankar om vad vi i styrelsen tycker är intressant. Här fanns mycket förslag, men ska vi sammanfatta så handlade det mesta om vi gärna vill fortsätta med att prata om och tillsammans lyfta bibliotekets viktiga roll i samhället i stort, med allt vad det innebär, i hela vårt stora, viktiga och fina uppdrag. Men det viktigaste målet det närmaste året blir nog att försöka få bättre gemenskap och större engagemang från fler medlemmar, i Östergötland, men framför allt i Jönköpingsområdet.