Torsdag den 5 oktober infaller Världsdyslexidagen, och Svensk biblioteksförening uppmärksammar detta genom att stötta kampanjen #formadinbokstav. Var med du också!

Hur går det till?
Forma din favoritbokstav. Använd vilket material du vill. Fotografera och dela på sociala medier med hashtaggen #formadinbokstav. Berätta om kampanjen för dina vänner, på barnens förskolor och skolor och på ditt arbete. Det finns en affisch som du kan skriva ut och sätta upp. Hjälp oss sprida vårt budskap.

Ladda ner affisch om #formadinbokstav (pdf)

Varför en kampanj?
Syftet med Världsdyslexidagen är att öka medvetenheten om läs- och skrivsvårigheter. I Sverige uppmärksammar vi dagen med kampanjen Forma din bokstav på sociala medier. Vi vill locka till lek med bokstävernas former och ljud. Den leken stärker våra barns språkliga förmågor och gör det lättare för dem att lära sig läsa och skriva. Kampanjen är också ett sätt att avdramatisera läs- och skrivsvårigheter.

Vad är Världsdyslexidagen?
Världsdyslexidagen infaller alltid på torsdagen under den Europeiska Dyslexiveckan. Den i sin tur pågår i år mellan den 2 och 8 oktober. Världsdyslexidagen heter på engelska World Dyslexia Day. Initiativet till Världsdyslexidagen togs för tre år sedan av den Europeiska Dyslexiorganisationen, EDA, och den Brittiska dyslexiorganisationen, BDA. I Sverige initierade vi redan förra året kampanken #formadinbokstav. Förhoppningen är att det ska bli en återkommande aktivitet under Världsdyslexidagen.

Bakom kampanjen står Dyslexiförbundet, Föräldraföreningen För Dyslektiska Barn, Svenska Dyslexiföreningen, Svensk biblioteksförening och Läsrörelsen.
Läs mer på www.dyslexi.org (öppnas i nytt fönster)

Foto av Uppsala Ungdomscirkus: Lisbet Spörndly/fotograflisbet.se