Hösten är i antågande, och inför att verksamheterna åter drar igång på riktigt berättar kansliets utredare vad de ser mest fram emot i höst.
Jenny Nilsson, utredare:
–Det blir en fullspäckad höst! Den börjar med ett panelsamtal om skolbibliotek som vi arrangerar på Ystad summit och september fortsätter med bland annat Bokmässan, då Årets skolbibliotek hyllas. I oktober är föreningen engagerad i Dyslexiveckan. Vi anordnar då tillsammans med Dyslexirörelsen ett seminarium på Waldemarsudde på temat ”Rätten att utvecklas genom hela livet”. Den 27 oktober är det Skolbibliotekets dag, som jag hoppas uppmärksammas på både bibliotekarieutbildningar och av skolbibliotekarier. När den mörka november närmar sig blir det Läslov på temat ”vänlighet”, ett tema som känns helt rätt i höstmörkret. Innan vintern tar över modererar jag Svenska Daisykonsortiets konferens ”Läs världen bättre” den 9 november i Malmö. Och under hela hösten tänker jag se ”Historien om Sverige” på SVT, där föreningen är inblandad som partner.
Lisa Gemmel, utredare:
– Det händer mycket i höst! På Bokmässan ska föreningen prata med ”Bland drakar och dragqueens” om vad som faktiskt händer på deras sagostunder och även få ett smakprov på en sådan. Arbetet med Biblioteksdagarna 2024 i Skellefteå är redan igång och jag ser fram emot få släppa nyheter om konferensen under hösten. På den politiska fronten fortsätter arbetet med en användarvänlig upphovsrätt, digitalisering av kulturarvet och bevakningen av hur nedskärningar slår mot folkbiblioteken.
Karin Martinsson Stattin, utredare:
– Statens Medieråd släppte nyligen en rapport där de kartlagt främjandet av medie- och informationskunnighet (MIK) i Sverige 2021–2022. Det behövs exempelvis beslut på ett permanent samverkansansvar och en samlad nationell MIK-strategi. Jag hoppas att arbetet med det kan komma att påbörjas under hösten. (Svensk biblioteksförening är medlemmar i MIK Sverige-nätverket som Statens Medieråd har samordningsansvar för.) Resultatet av översynen av kultursamverkansmodellen ska presenteras i slutet av september, det är också något att hålla koll på. Lågkonjunkturen börjar märkas i arbetslöshetssiffrorna. Nu under hösten kommer vi se om och hur det påverkar bibliotekssektorn, det är givetvis något jag följer med intresse. Apropå det ska jag under hösten gästföreläsa på flera av lärosätena som har utbildningar i biblioteks- och informationsprogrammet och det ser jag väldigt mycket fram emot. Det ska bli så kul att få träffa och prata med studenterna!