Svensk biblioteksförening delar årligen ut Sveriges biblioteks utmärkelser. Sammanlagt delar förening ut åtta priser.

Johanna Andersson är skolbibliotekarie på Bäckadalsgymnasiet i Jönköpings kommun och blev nyligen invald som jurymedlem i plakettjuryn, där Nils Holgersson-plaketten, Carl von Linné-plaketten och Elsa Beskow-plaketten ingår.
Svensk biblioteksförening pratade närmare med nya jurymedlemmen Johanna Andersson och fick lära känna henne bättre.

Varför ville du sitta i juryn?

– I Sverige har vi en fin tradition av konstnärer som illustrerar barnlitteraturen. Jag tycker det är viktigt att de yrkesverksamma illustratörerna uppmärksammas. Jag ser det även som ett tillfälle att utvecklas i mitt yrke som skolbibliotekarie, när det gäller att läsa ny ungdomslitteratur.

Vad har du för favoritförfattare/böcker/genrer?

– Fantasy, dystopier och historiska romaner läser jag mest. Några favoriter är Neil Gaiman, Michael Morpurgo och Selma Lagerlöf. Jag är även svag för magisk realism.

Vad har läsning och böcker betytt för dig?

– Dels kan läsning tjäna som självbekräftelse. Så var det när jag som 15-åring fick diktsamlingen Kärlek och Uppror av min farmor. Många nätter låg jag och läste dikterna, om och om igen. Samtidigt som jag kan drömma mig bort från verkligheten i en fängslande bok, så lever jag mig in i en annan människas, författarens, drömmar och visioner. Då utvecklas jag som människa.

Hur ser svenska barnböcker ut idag jämfört med när du var barn?

– En positiv trend i litteraturen, framförallt för de yngre, är att mångfalden i samhället speglas mer i barnböckerna. Det kan vara allt från familjer med två pappor eller böcker som beskriver barn från andra kulturer.

Det har blivit ännu mer kommersialiserat, författare vill sälja, därför satsar man på att skriva följetonger.

Bästa biblioteksminnet? 

– Ett minne jag har som biblioteksbesökare är från när jag som tonåring på 90-talet fick tillgång till den första Internetuppkopplade datorn. Det var på skolbiblioteket på min gymnasieskola. Det var som om hela världen flyttat in i biblioteket!

Foto: Jeanette Lyckviken