Svensk biblioteksförening delar årligen ut Sveriges biblioteks utmärkelser. Sammanlagt delar förening ut åtta priser.
Peter Alsbjer är regionbibliotekarie vid Regionbiblioteket i Örebro län och är en välkänd biblioteksprofil vars blogg om biblioteksvärlden är en av de mest läsvärda. Peter blev nyligen invald som medlem i jury för Bengt Hjelmqvists pris, som han själv vann 2015.
Svensk biblioteksförening fick en pratstund med nya jurymedlemmen, Peter och fick lära känna honom bättre.

Varför vill du sitta i juryn?
Lite payback time för min del. Dags att bidra med mina erfarenheter, perspektiv och omvärldsbevakning.

Vad betyder bibliotek för dig?
Jag är extremt nördig i mitt förhållande till folkbibliotek. Jag andas, lever och tänker bibliotek mest hela tiden.
Jag brukar citera science fiction-författaren Cory Doctorow “Folkbibliotek har alltid varit platser där yrkeskunniga informationsspecialister hjälper allmänheten med sin ständiga jakt efter att förstå världen”.

Hur ska en bra bibliotekarie vara?
Här är ett annat citat som är viktigt för mig: “Att vara en bibliotekarie är inte att vara neutral eller passiv eller vänta på en fråga. Det är att vara en radikal, positiv förändringsagent inom det samhälle du verkar” – R. David Lankes.

Hur känns det att få sitta i juryn till Bengt Hjelmqvists pris, vilket du själv har vunnit?
Tja, det betyder att jag inte kan få det en gång till, eller?

Bästa biblioteksminnet?
Bokbussen, Skateholms sommarcamping utanför Trelleborg, 1988.
Bokbussarbete handlar väldigt mycket om att bygga relationer och förtroenden med besökarna, något som kan vara lite knepigt när de bara stannar en kort tid som sommargästerna gör.
En ung flicka, kanske 13 år, var extremt skeptisk till de böcker jag rekommenderade till henne och rynkade på näsan åt det mesta. Jag pratade extra varmt för en speciell bok – jag kommer just nu inte ihåg vilken, men typ Mats Wahls senaste, eller så. Tveksamt lånade hon med sig boken. Jag tänkte att hon tog den för att slippa mitt tjat och trodde knappast att hon skulle läsa den. Nästa vecka, när vi besökte Skateholm igen, kom samma tjej till bussen, nu med en kompis. Och det märkliga jag fick uppleva var att hon, med exakt samma argument jag hade haft till henne, bokpratade för sin ännu bokläsningskritiska kompis – som till sist lånade boken med sig.
Det hade väl varit värt ett Bengt Hjelmqvists pris tycker jag så här i efterhand.
Annars är att ha varit med om att arrangera den första bokussfestivalen, Borgholm, Öland 1990 – fortfarande ett häftigt minne. En festival med över 400 deltagare, ett 50-tal bokbussar från hela Norden och gäster från Australien, USA och Frankrike.

Foto: Marianne Redman