Vi har glädjen att få presentera vår nya medarbetare på Svensk biblioteksförenings kansli. Karin Martinsson är utbildad i biblioteks- och informationsvetenskap och har bland annat jobbat på Stockholms stadsbibliotek och Stockholms universitetsbibliotek, och nu senast på Bonnier. Hon börjar som utredare på kansliet 14 januari 2019.

Varför sökte du dig till Svensk biblioteksförening?
– Det som verkligen fångade mig i annonsen var “tjänsten passar dig som har ett intresse för politisk samhällsförändring, vill verka för Svensk biblioteksförenings ändamål samt trivs i en social och pådrivande roll.” Jag har arbetat på arbetsplatsbibliotek och folkbibliotek såväl som på forskningsbibliotek och har med tiden skaffat mig tydliga egna uppfattningar om vad jag tycker att ett bibliotek bör vara, dess position och dess utveckling. Hittills har jag mest försökt influera och påverka kollegor och medarbetare, men nu har jag kommit till en punkt då jag känner att jag vill arbeta med påverkan i samhällsfrågor.

Hur känns det att börja jobba på föreningen?
– Det känns väldigt spännande. Jag tycker om att arbeta i små team, och det får jag göra nu. Det verkar också vara en bra spännvidd mellan praktiska och strategiska arbetsuppgifter, vilket jag gillar.

Vad hoppas du på att få lära dig hos föreningen?
– Tålamod! Och sen räknar jag helt kallt med att få lära mig nya saker av såväl kollegorna på kansliet, som av expertnätverken och andra. Det är ju det som är hela grejen med att söka sig till en ny arbetsplats; att få lära sig sådant som man inte tidigare haft en tanke på!

Vad hoppas du kunna lära föreningen?
– Mitt nätverk består till stor del består av personer utanför biblioteksbranschen. Och det senaste året har jag arbetat i vad som närmast är att betrakta som en digital startup. Jag hoppas att jag kan bidra med delar av tankesätt och arbetsmetoder från dessa. 

Vad ser du mest fram emot?
– Att få arbeta i ett litet team där alla litar på varandra och har roligt. Det kan låta trivialt, men jag har med åren kommit att inse att det är det absolut viktigaste för mig på en arbetsplats. Rent arbetsmässigt ser jag fram emot att få arbeta med övergripande biblioteksstrategi och digitalisering av samhället.

Vad gör du på fritiden?
– Jag sitter i styrelsen för Geek Girl Meetup Ideella Förening, som arbetar aktivt med att skapa och lyfta kvinnliga förebilder inom IT-branschen och startup-scenen, och att stödja geek girls med vad de månde bliva och göra. Jag är också med och producerar en internationell podcast, PhD Career Stories, tillsammans med disputerade akademiker som har gått över till näringslivet. Det är också det som är syftet med podcasten, att få andra akademiker att inse att deras kompetens funkar på andra ställen än på en mossig institution. Jag är alltså den enda i redaktionen som inte har disputerat, men de ville ha mig med ändå :-) I övrigt samlar jag på parfymer, dricker vin, klappar katterna och kollar mycket på film och TV tillsammans med min man.

Foto: Privat