Genom resestipendium från Svensk biblioteksförening har Emil Alstermark och Claes Eric Vallgren, som tillsammans med två andra kollegor utgör projektgruppen Gävlit (Gävle litteraturfestival), åkt till litteraturfestivalen Louisiana Literature, Malmö stadsbibliotek samt Det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn. Nu har de skrivit en rapport om resan.
– Vår resa kommer bli svår att överträffa! Det var en otrolig resa både innehållsmässigt och vädermässigt. Ja, det mesta på Louisina litterature hölls utomhus och solen gjorde verkligen sitt under de två dagar vi var där, säger Alstermark och Vallgren.
Syftet med resan var att inspireras och få mer kunskap, känner ni att ni har fått det?
– Att vi blev inspirerade av alla häftiga ställen, kunniga människor och fina arrangemang kan vi verkligen skriva under på. Arrangemanget Louisiana Literature gav oss väldigt många nya ingångar i hur en litteraturfestival kan se ut. Lite ”utanför boxen”–tänk har vi haft med Gävlit sen starten, men nu fick det begreppet en ny innebörd.
Kan ni berätta lite kort om hur resan var?
– Den första delen av resan bestod just av en lång resa. Gävle ligger cirka 20 mil norr om Stockholm och vi hade Malmö som slutmål första dagen. Väl nere i Skåne låg allting för våra fötter. Köpenhamn kändes som ett stenkast bort och resan till Helsingör (där vi bodde) och Humlebäck (festivalen) var också det nära. Hela reseplaneringen som vi hade gjort innan avfärd hölls och inga överraskningar på vägen. Vi fick ju dessutom möjlighet att uppleva ännu mer av både Köpenhamn och Helsingör då vi besökte Judiska museet, Köpenhamn Pride gick av stapeln och i Helsingör bokade vi in oss på ett bonusbesök på Kulturverket.
Vad var det bästa med resan?
– Det är otroligt svårt att välja ut en del av vår fyra dagar långa resa. Höjdpunkten och en stor del av resan var såklart festivalen på Louisiana, men även besöken på Malmö stadsbibliotek och Kulturverket satte sina avtryck. Malmö gjorde också ett intryck, mest tack vare vårt möte med Rebecka Eriksson, som gjorde en väldigt fin presentation av deras verksamhet i stort. Och Kulturverket genom sin blotta existens och arkitektur.
Gävle är på väg att få ett nytt kulturhus i Agnes kulturhus, och inspiration till nya verksamheter i vårt kommande bibliotek kunde vi då räkna hem från alla besöken.
Vad är det viktigaste ni har tagit med er tillbaka hem?
– Att inte sluta drömma stort. Satsa på kulturen! Kultur ger nya människor möjlighet att upptäcka något nytt och hitta mening i stort och smått.
Hur kommer ni att använda er av det ni har fått mer från resan?
– Vi har såklart berättat om resan till våra medarbetare och chefer. Kanske någon mer från Gävle söker ert resestipendium nästa vända.
Vi vill också inspirera andra med upplevelsen av våra resa och såklart ta med oss det i allt vi planerar inom ramen för vårt uppdrag på Gävle bibliotek.
Vad händer nu?
– Gävlit, Gävlit och Gävlit! Om bara några dagar, den 17 november, genomför vi vår tredje upplaga av Gävle litteraturfestival. Massor finns att göra inför den och vi är riktigt sugna på att välkomna våra gamla och nya besökare till Gävle. Några av de som kommer finnas på scenen i år är: Jonas Hassen Khemiri, Annika Norlin, Katarina Wennstam och Mats Strandberg. Vi är otroligt stolta över vårt program som kommer ut i sin helhet lite senare.