I början av mars invigdes det nybyggda Rosengårdsbiblioteket i Malmö. Med tre våningar på 2 000 kvadratmeter är biblioteket dubbelt så stort som det tidigare biblioteket, har en egen våning för barn och unga och fler platser för studier, möten och läsfrämjande aktiviteter. Vi har pratat med Maria Roijer som är sektionschef för Rosengårdsbiblioteket och medlem i föreningen.

Själva biblioteket har inte flyttats utan finns på samma plats som tidigare. Det man har gjort är att man byggt ut på höjden och är nu ett bibliotek med tre våningar. Det enda som är kvar från det gamla biblioteket är väggen till byggnaden bredvid.

– Allt är nybyggt, men delar av inredningen har återanvänts med tanke på hållbarhet. Vi har nu ett bibliotek som är 2200 kvadratmeter mot det tidigare på 800 kvadratmeter. I och med att vi finns på samma plats som tidigare, gör det att besökarna enkelt kan hitta hit, säger Roijer.

Hur har arbetet gått?
– Vi har tillsammans fått lära oss mycket nytt och ibland har vår värld krockat med en byggvärld där det inte alltid varit lätt att få in förståelsen för ett biblioteks innehåll. Det har varit stort fokus på byggnaden, men det är det vi och besökarna gör i biblioteket som gör ett bibliotek till det besökarna trivs i och använder.

Sedan ska funktionerna i lokalen finnas där för att stödja det.

Hur har resan hit varit?
– Det har varit en lärorik resa där vi på biblioteket fått vara med från början, men med olika hinder på vägen med allt från pandemi till pauser i processen på grund av olika saker som behövde utredas, säger Roijas.

Varför valde ni att bygga om biblioteket?
– Våren 2017 hade vi en workshop för att försöka finna lösningar på att biblioteket inte räckte till för besökarnas önskemål. Vuxna tog barnens utrymme för att det fanns mysigare möbler där. När Rosengårds Centrum i samma veva fick en ny ägare som var intresserade av att lyssna på behoven som fanns, samtidigt blev det en omorganisation inom Malmö stad som gjorde att biblioteken hamnade tillsammans under Kulturförvaltningen. Det här gav tydligare samtalspartner med ett likvärdigt intresse av att ge Rosengårdsborna ett nytt och större bibliotek, säger Roijas.

Vad har reaktionerna varit?
– Våra besökare är stolta och glada över att det har byggts ett så fint bibliotek till dem. Barnen älskar trappan och tycker tydligen att det är kul att åka hiss. Invigningsdagen 1 mars 2023 hade vi 2600 besökare, sedan var det cirka 300 besökare per timme under den första månaden. Det var många besökare som kom utanför Rosengård för att titta.

Vad är ni mest stolta över?
– Vi är glada över att besökarna är nöjda och att de nu efter att biblioteket har varit öppet i tre månader har hittat sina utrymmen i biblioteket och att lokalen används. Jag som chef är otroligt stolt över min personal och all det engagemang och hårt arbete de har gjort, säger hon.