Årets biblioteksdagar kommer att hållas i Helsingborg 15–17 maj och fokus i år är kompetens. Hur tror vi att världen kommer se ut om tio år? Vilken roll kommer biblioteken att spela? Och vilka kompetenser kommer att krävas?
– Kompetens är ett ämne som diskuteras livligt bland våra medlemmar. Vi vill fördjupa diskussionen, samt ta upp frågan kring framtida kompetenser, säger Karin Linder, generalsekreterare Svensk biblioteksförening.
Programmet inleds med ett mingel kvällen onsdagen den 15 maj. Torsdagen den 16 maj har Svensk biblioteksförening årsmöte kl. 8.30. På årsmötet kommer beslut om bland annat föreningens vision att tas; en vision som styrelsen har arbetat med under flera år.
– Syftet är att peka ut riktning och ståndpunkter inom områden som vi bedömer kommer att ha strategisk betydelse för bibliotekens utveckling – och som vi som förening ska synliggöra och påverka, skriver föreningens ordförande, Johanna Hansson i sin julkrönika 2018.
Själva konferensen startar med lunch på Helsingborgs konserthus den 16 maj och ett invigningstal av Helsingborgs stad, stadsdirektör Palle Lundberg. Sedan kommer vår moderator Anders Mildner att välkomna till Biblioteksdagarna 2019.
Våra talare
Konferensen inleds av Nicklas Lundblad som kommer att prata om kompetens i en digital värld. Vilka arbetsuppgifter kommer försvinna och vilka kan tillkomma framöver? Därefter kommer Ulrika Ahlqvist att prata om vår viktigaste råvara – hjärnan. Hur påverkas hjärnan av digitalisering och vilka strategier finns det för att hantera ett ständigt uppkopplat arbetsliv?
Under konferensens andra dag kommer Sandy Hirsh, som är bibliotekarie, professor och chef för School of Information vid San Jose State University, att prata om hur biblioteken verkar i samhällen där den tekniska utvecklingen starkt påverkar hur människor lär, arbetar, kommunicerar och interagerar med varandra. Seminariet kommer att avslutas med ett samtal mellan Catharina Isberg, chef Helsingborgs bibliotek, och Sandy Hirsh.
Författaren Sami Said avslutar Biblioteksdagarna. Han debuterade 2012 med den kritikerrosade romanen Väldigt sällan fin. För romanen tilldelades han Sveriges författarförbunds debutantpris ”Katapultpriset” och bokcirklarnas ”Stora läsarpriset”. Sommaren 2013 var han sommarvärd för Sommar i P1. Hans senaste roman Människan är den vackraste staden blev nominerad till Augustpriset 2018 och nu senast till Nordiska rådets litteraturpris 2019.
Vi ses i Helsingborg!