Förra året, 2021, vann Världens bibliotek Svensk biblioteksförenings utmärkelse Greta Renborgs pris. Vi har bytt några ord med Gerda Boström, kommunikatör hos Världens bibliotek, om resan de gjorde för prispengarna.

Vad betyder det för er att ha vunnit Greta Renborgs pris?
– Förutom att det möjliggjorde en Oslo-resa och ett möte för teamet, var det värdefullt för oss att få vårt arbete uppmärksammat och bekräftelse på att resultatet av vårt arbete gör avtryck.

Berätta om resan till Oslo!
– Bäst av allt var att få träffa våra kollegor! Eftersom vi till vardags är utspridda mellan Malmö, Oslo och Stockholm och vi dessutom har levt under en pandemi, hade det hunnit gå lång tid sedan teamet sist var samlat. Det betyder mycket för samarbetet att då och då kunna ha möte i samma rum, men också att ha rast och dricka kaffe tillsammans. Vi fick även spännande rundvisningar på Nasjonalbiblioteket och Oslos huvudbibliotek Deichman Bjørvika.

Vad planerar ni på Världens bibliotek framöver?
– Vi har lansering av nya böcker på flera olika språk planerat den närmaste framtiden. Håll utkik i våra sociala medier för att hänga med på när vi släpper ny litteratur i tjänsten. Är du nyfiken på Världens bibliotek? Kom förbi vår monter på bokmässan, som vi delar ihop med sex andra nationella bibliotekstjänster. Vi ser fram emot att träffa dig!

Foto: Thomas Olsen