Det här är inte första gången som Maja Markhouss går på Biblioteksdagarna utan hennes sjätte. Första gången hon gick på konferensen var i Visby 2011, och det var då hon fick för sig att flytta till Gotland.

Maja Markhouss jobbar som bibliotekarie på Almedalsbiblioteket, och har varit medlem sedan 2000.

Varför valde du att gå på Biblioteksdagarna 2019?
Det är skönt att komma utanför huset ibland…skämt åsido, jag kommer inte iväg på så många andra konferenser eller kurser, så jag ser det som fortbildning som både är roligt, nyttigt och inspirerande. Så det har blivit Biblioteksdagarna de senaste åren, beroende på var det har hållits.

Vad ser du mest fram emot?
Temat är mycket intressant, och knepigt i dagens läge kan jag tycka. Har knappt varit i Helsingborg så bara det ser jag fram emot, och båtturen till Helsingör låter spännande. Jag vet inte men om det blir någon informationsträff för de som ska åka till IFLA-konferensen i anslutning till Biblioteksdagarna, men i så fall även det. Sen brukar jag alltid passa på att besöka och träffa kollegor som jobbar med motsvarande lokalhistoriska samlingar på ortens bibliotek.

Vem är din dröm-talare?
Oj, vad svårt, föreningen brukar ju bjuda in färgstarka personer i ”ropet”, och kring kompetens kan det ju vara från olika fält. Någon som ifrågasätter bibliotekens roll eller förmåga att leva upp till uppdraget, med strategin, Digitalt först etcetera.

Texten publicerades först i Biblioteksbladet nr två.
Foto: Hasse Kruse