I år är Read Hour en läsande helg med start den 6 september. Vi har pratat om kampanjen och läsning med Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare och Silvia Ernhagen, generalsekreterare Svensk biblioteksförening.

Kampanjen Read Hour är ett finskt initiativ som startades av Barn- och ungdomsstiftelsen år 2019. I år är Read Hour en hel helg – med start fredag 6 september och final söndag 8 september klockan 19.00 på FN:s läskunnighetsdag. Arbetet med Read Hour i Sverige gör Läsrörelsen med stöd av bland annat Svensk biblioteksförening och Svenska Akademien.

Vad har läsningen betytt för dig?
– För mig har läsning alltid gått i vågor. Det handlar inte alltid om tid eller plats för läsning utan också om sinnesstämning och vana. När livet snurrar fort hittar jag läsningen som en plats, ibland den enda, där allt står stilla – förutom det som sker i huvudet och fantasin. Läsningen tar mig ner på jorden för ett tag men också ut i världen. Det är ett perfekt ställe för att bli mer närvarande. Vanan är däremot svår att bemästra. Vanan att göra annat som upptar tid. Vanan att titta på något, eller att lyssna på något. När vanan är riktad åt det hållet krävs mer ansträngning, men när den riktats om till läsning så blir belöningen stor. Så, för mig handlar läsning mycket om att få tillgång till andras världar men också till mitt mer grundade jag, säger Ernhagen.

– Den har betytt obeskrivligt mycket för mig. Världen blir så mycket mindre utan läsning, säger Malm.

Vilken var din första stora läsupplevelse?
– Ett starkt minne jag har är när jag fick barnboken Vildingarnas land av Maurice Sendak läst för mig som barn. Den innehåller inte bara en lite läskig berättelse om en pojke som skickas i säng utan mat, utan också fantastiska illustrationer som verkligen tog mig ut på vindlande vägar. Jag minns att jag upplevde att varje gång den lästes så hände något nytt i bilderna, men också i själva berättelsen. Som att bild och text tog ny form hela tiden. Jag älskar boken fortfarande! svarar Ernhagen.

– Det är svårt att bestämma, men en god kandidat är Klas klättermus av Thorbjørn Egner, säger Malm.

Varför ska man delta i Read Hour?
– Varje timma är idealisk för läsning, men en kraftsamling som Read Hour stärker och sprider läsningens betydelse, svarar Malm.

– Jag tycker att man ska delta dels för sin egen skull, dels för att inspirera andra. Ge dig själv tiden att komma in i en bok och njut av berättelsen som kan öppna fantasin. Eftersom andra gör som vi gör, inte som vi säger, så se till att vara en förebild, eller inspiration för andra, inte minst för barn och unga. Läs tillsammans och förmedla det du tycker bäst om med att läsa. Det skapar fina förutsättningar för fortsatt läsning och möjligheter framåt, inte bara här och nu, även om det också är viktigt, berättar Ernhagen.

Så kan du delta i Read Hour

Du kan delta i Read Hour på flera sätt: läsa i hemmet, på bibliotek, på arbetsplatser och på oväntade arenor. Skolverket uppmuntrar även skolorna att göra fredagen till en festdag för läsning. På Read Hours webbplats kan du även läsa mer om de 310 läsande förebilderna – i alla åldrar och med olika bakgrund – som har anslutit sig till satsningen Read Hour, för att stärka läsningen.

Den 8 september vill vi gärna att du med telefonens hjälp gör en kort film där du under en minut läser ett citat ur en bok eller bara visar vad du läser, och lägger upp det på sociala medier med hashtaggen #ReadHourSverige och gärna även #ReadHour så det syns i alla länder.

Arbetet med Read Hour i Sverige gör Läsrörelsen med stöd av Svensk biblioteksförening, Lärarstiftelsen och Svenska Akademien. Samarbetspartners är: Nätverket Läslov – med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag – Story House Egmont, Pressbyrån, Bonnierförlagen, Storytel, Moomin Characters och Rights & Brands.

Läs mer om Read Hour här.