Nu kan du låna ukrainska böcker hos Världens bibliotek som tillhandahåller e-böcker och ljudböcker på andra språk än svenska.
– Vi vill att människor som flyr från ett krig ska kunna behålla och utveckla sitt språk och kultur, säger Thomas Olsen, projektledare hos Världens bibliotek.

Hur ser behovet ut av litteratur på ukrainska?
– Att det finns ett behov av ukrainsk litteratur är helt uppenbart. Hittills så har det kommit runt 30 000 ukrainare som har flytt från kriget. Migrationsverket tror att ungefär 80 000 flyktingar från Ukraina kommer att komma under 2022. Men Olle Hammar, forskare vid Institutet för framtidsstudier, säger att Sverige underskattar antalet flyktingar. Han menar att det är rimligare att räkna med närmare 300 000.

Redan efter en vecka ser Thomas Olsen att utlån av de titlar de har live i tjänsten har gått över all förväntan.

– Detta trots att vi har ett begränsat utbud såhär i början. Fler titlar kommer att tillkomma successivt och då hoppas vi såklart att ännu fler ska hitta läsning via Världens bibliotek.

Vilken typ av titlar kommer ni att ha i bokhyllan?
– Det kommer till största del att vara skönlitteratur för barn och unga, men vi kommer också ha vuxenlitteratur och faktaböcker.

Hur tänker ni kring urvalet?
– Vi vill ha ett välkuraterat och brett utbud av böcker som håller hög kvalitet – böcker som fångar läsaren. Just nu är det, av uppenbara skäl, ganska svårt att få tag på ukrainska titlar. Vår intention är att erbjuda ett stort utbud av böcker på ukrainska, men vi måste börja någonstans. Vi har valt att släppa de titlar vi har färdiga samtidigt som vi arbetar vidare med att fylla på bokhyllan efterhand. Vi har en hel del titlar på väg in i tjänsten, som ligger i lite olika stadier av produktion.

Varför är det viktigt att tillhandahålla ukrainsk litteratur?
– Världens bibliotek är en tjänst som främjar läsning och kunskap så att alla ska kunna medverka i samhället på egna villkor. Alla har rätt till sina språk och sin kulturella identitet, och vi vill att människor som flyr från ett krig ska kunna behålla och utveckla sitt språk och kultur, i synnerhet barn och unga.

Har ni några ukrainska boktips?
– Ja, det är klart vi har! Egentligen vill vi tipsa om alla titlarna vi har just nu eftersom de alla är av hög kvalitet! Men om vi måste lyfta fram ett tips så är det “Maya And Her Moms” eller “Майя та її мами”. Boken är skriven av den ukrainska författaren, advokaten och människorättsaktivisten Larysa Denysenko tillsammans med illustratören Masha Foya.

– I boken träffar vi Maya som har två mammor som älskar henne. Men den här boken handlar inte bara om henne, utan Maya presenterar dig för hela sin klass och alla klasskamraters olika hemförhållanden. Enkelt och kärleksfullt berättar flickan om varje speciell familj i klassen. Trots att de alla är olika, så förenas de av kärleken och respekten som de behandlar varandra med. Boken passar barn från cirka sex år. Vi kommer att posta tips på böcker på ukrainska i våra sociala medier de kommande veckorna. Håll gärna utkik där!

Läs böckerna genom att skaffa en användare på Världens biblioteks hemsida: www.varldensbibliotek.se, länk öppnas i ny flik.

Foto: Gerda Boström.