Idag 23 april infaller Världsbokdagen, instiftad av Unesco för 25 år sedan. Dagen är menad att lyfta fram böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap, och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor.

– Idag firar jag världsbokdagen av flera olika anledningar. Just nu är boken en räddning för många i karantän, bibliotekarier förmedlar boktips som aldrig förr och det ser i princip likadant ut över hela världen. Världsbokdagen har kanske aldrig varit så aktuell som i år, säger Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Karin Linder.

UNESCO skriver på sin webbplats att vi genom läsning och firandet av Världsbokdagen kan öppna upp oss mot andra, trots distanseringen, och resa med hjälp av vår fantasi.

#WorldBookDay

Under hela april månad har UNESCO delat tänkvärda citat och dikter under hashtaggen #WorldBookDay som symboler för böckernas kraft och för att uppmuntra till läsning. Deras material går att ladda ner och använda själv, utskrivet eller digitalt. Läs mer på UNESCOs webbplats