Idag, 24 februari, firar vi Sverigefinnarnas dag. Sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige och dagen ska synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet.

Vi har pratat med Ylva Larsdotter som är samordnare för finskt förvaltningsområde och programansvarig för vuxenavdelningen på Upplands Väsby bibliotek.

Hur uppmärksammar ni Sverigefinnarnas dag?
– Vi uppmärksammar dagen genom bland annat skyltning med flagga i biblioteket och biblioteket bjuder även på finskt godis. Det blir inlägg på finska och svenska om dagen i kommunens alla officiella sociala mediekanaler och på bibliotekets kanaler. Vi kommer även ha en officiell flaggning med sverigefinnarnas flagga utanför kulturhuset Messingen i Upplands Väsby (att flagga på nationella minoriteters högtidsdagar ingår i kommunens flaggpolicy). Det blir även föreläsning på kvällen med rubriken ”Om konsten att översätta” där översättare Marjut Hökfelt berättar om sitt jobb som översättare av skönlitteratur från finska till svenska, finskt fika serveras då.

Varför ska man uppmärksamma denna dag?
– För att det är oerhört viktigt och betydelsefullt att skattefinansierade folkbibliotek synliggör, lyfter fram och betonar sverigefinnar och övriga nationella minoriteter på deras högtidsdagar och i det löpande arbetet. Det betyder mycket för både minoriteten själv men också för att visa att nationella minoriteter är den del av svensk samtid.  Det är också en del av vårt lagstadgade uppdrag. Det är viktigt för både barn och äldre och den egna självidentiteten, att en person kan vara både svensk och sverigefinne. För många är det och har varit så skamfyllt men också en sorg över att ha förlorat sitt språk och kultur.

Vad hoppas du på?
– Att så många som möjligt i kommunen nås av detta men också att många folkbibliotek uppmärksammar dagen, det kan räcka med en skyltning och enkelt inlägg på hemsidor.

Fotograf: Jonas Tana.