Från och med Läslovet, vecka 44, fram till och med 5 november kan bibliotek runtom i Sverige förhandsvisa Historien om Sverige med Farah. Allt fler bibliotek visar nu intresse för att uppmärksamma Sveriges historia i samband med SVT:s storsatsning.
Den 5 november startar SVT:s största historiesatsning någonsin – Historien om Sverige. SVT erbjuder bibliotek att i samband med serien uppmärksamma Sveriges historia, och fram till att första avsnittet sänds i början på november kan bibliotek förhandsvisa ”barnversionen” av serien: Historien om Sverige med Farah. Serien riktas till barn i åldern cirka 6–9 år och sänds i samma takt som huvudserien. Här kan du se en trailer av serien, länk öppnas i ny flik.
Vi har bytt några ord med Linnéa Björkman, kontaktperson för Svensk biblioteksförenings expertnätverk för barn- och ungdomsbibliotek samt kontaktperson för förhandsvisningarna av serien på biblioteken.
Hur många bibliotek har engagerat sig hittills?
– Det är 20 bibliotek som anmält intresse hittills, några har anmält att de ska visa på fler bibliotek i organisationen också, så siffran är något högre, säger Björkman.
Hur känns det att så många är intresserade av att förhandsvisa serien?
– Det är väldigt roligt! Vi i expertnätverket för barn- och ungdomsbibliotek har haft några möten med SVT där de berättat om historieprojektet och det känns spännande att det är igång nu, svarar Björkman.
Vilka hoppas ni tar del av denna möjlighet?
– Erbjudandet finns ju för alla bibliotek, även Sveriges museer har fått erbjudandet. Många av biblioteken ser detta som en startpunkt för sina egna historiesatsningar. Vi är många som kommer satsa extra på historia, speciellt till våren, säger hon.
Varför är det viktigt att uppmärksamma Sveriges historia?
– Att få kunskap om sin historia påverkar ens uppfattning av det som händer idag samt våra tankar på framtiden, detta känns mer och mer viktigt i dagens samhälle. I och med serien hoppas jag att barn kommer att inse hur lika vi människor ändå är, att vi genom alla tider har haft liknande upplevelser, mål och känslor, även om vi lever i helt olika tider. I nätverket har vi också diskuterat att utgivningen av barn- och ungdomsböcker, både fakta och skönlitteratur, om svensk historia inte är särskilt stor. Vi hoppas att denna historiesatsning kommer ge ringar på vattnet också i bokutgivningen, säger Björkman.
Nyfiken på att förhandsvisa serien?