På Piteå stadsbibliotek kan du låna årskort till fotbollsklubben Piteå IF:s hemmamatcher. Förhoppningen är att locka nya besökare till respektive verksamheter.

Vi har pratat om samarbetet tillsammans med Johan Söderberg, bibliotekschef i Piteå kommun.

Hur kom ni fram till samarbetet mellan Piteå stadsbibliotek och Piteå IF?
– Piteå bibliotek är inte det första biblioteket som har inlett samarbeten med de lokala idrottsföreningarna. Vi läste strax före sommaren om bibliotek i Göteborgsområdet som hade inlett ett biljettsamarbete med några lokala idrottsklubbar. Hade man ett bibliotekskort kunde man låna matchbiljetter till lagens fotbollsmatcher. Vi pratade i personalgruppen om att det var en väldigt intressant idé och planerade att uppvakta några av våra lokala föreningar för att höra om de var intresserade av ett samarbete. Då hörde helt plötsligt en representant för Piteå IF av sig. De hade också läst om samarbetet i Göteborg och kontaktade oss för att höra om det här var något vi kunde göra tillsammans, säger Söderberg.

Svensk biblioteksförening har tidigare skrivit om Helsingborgs initiativ gällande att låna matchbiljetter till biblioteket, läs mer här.

Vad hoppas ni att det här samarbetet ska leda till?
– Både vi på biblioteket och Piteå IF ser positivt på samarbetet. Vi hoppas båda att vi ska kunna locka nya besökare till våra respektive verksamheter. På biblioteket ser vi gärna att idrottsintresserade personer som normalt inte besöker biblioteket ska hitta oss och ta del av allt det som biblioteket kan erbjuda. Piteå IF arbetar mycket med att finnas på plats med olika aktiviteter i kommunen för att visa upp sin verksamhet och hjälpa till vid olika arrangemang. De vill locka fler personer till sina matcher och vill att personer som inte tidigare besökt dem ska få upp ögonen för fotboll, svarar Söderberg.

Vilka reaktioner har ni fått?
– Vi har bara fått positiva reaktioner. Biljetterna till Piteå IF herrars fotbollsmatcher har varit utlånade och när damernas säsong kommer igång igen efter VM i Australien och Nya Zeeland räknar vi med att även biljetterna till deras matcher hittar nya låntagare, säger han.

Kommer ni att ha liknande samarbeten i framtiden?
– Vi har redan börjat prata om att inför hösten ta kontakt med Piteå Hockey för att höra om de är intresserade av ett liknande samarbete, säger Söderberg.